ЕК съди България заради мултиплексите

ЕК съди България заради мултиплексите
Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след 1 септември 2013 г., да нямат никаква икономическа изгода и затова ЕК заведе дело срещу България. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия съди България заради ограничаване на конкуренцията при издаването на разрешения за мултиплексите.

Според ЕК процедурата в България се е провела при прекалено ограничаващи условия, което е изключило потенциални кандидати и е затруднило конкуренцията на бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия.

Освен това Брюксел регистрира и нарушения на европейските директиви за електронните съобщения.

От ЕК настояват разпределянето на радиочестотния спектър да се извършва според открити, прозрачни, обективни и недискриминационни критерии, така че в процеса да навлязат нови участници и конкуренцията на пазара да осигури повече възможност за избор на зрителите.

Комисията счита, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара.

През март 2012 г. Комисията поиска от българските власти да предприемат мерки срещу нарушението на правото на ЕС и да позволят реален достъп до българския цифров пазар.

България обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти, които обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване.

Очаква се съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура за цифрова наземна телевизия.

Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода и затова ЕК заведе дело срещу България.

#ЕК #цифрова телевизия #мултиплекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници