Болницата в Елена започна тотална „разпродажба“

Болницата в Елена започна тотална „разпродажба“
Изглед от град Елена. Снимка от Уикипедия
A A+ A++ A

Общинската болница в Елена разпродава цялото си имущество заради задължения на стойност над един милион лева.

Те принуждават ръководството да обяви за продан цялата налична апаратура и инвентар с надеждата да покрие поне част от дълговете, предаде БНТ.

Години наред лечебното заведение е трупало задължения към доставчици на услуги и лекарства. Лекарите и медицинският персонал не са получавали заплати от 2010 година, се казва в репортажа.

Дълговете на еленската болница са натрупани от 2006 година. Когато Здравната каса приравнява големите болници с малките, лечебното заведение не може да покрие изискванията и клиничните пътеки драстично намаляват. Така болницата фалира и спира работа.

„Изискванията се увеличаваха още повече и ние не можехме да отговаряме нито с апаратура, нито със специалисти. Задълженията се увеличават, увеличават“, така коментира положението управителката на общинската болница в гр. Елена - д-р Иванка Садинова.

За да покрие дълговете си, болницата продава дори чаршафи, ножици, пинцети и стари лекарски престилки. За продан е и техниката от отделението за образна диагностика и лабораторията, което ще накара единствения екип за Спешна медицинска помощ в региона също да спре работа.

„В момента рентгеновата апаратура и клиничната лаборатория функционират в Елена, но ако се стигне до тяхната продажба, за едни изследвания или за една рентгенова снимка хората ще трябва да ходят до Велико Търново. Наистина държавата трябва да каже по какъв начин ще се осигурят тези сравнително базови здравни услуги в отдалечени места като нашия край“, тревожи се кметът на Община Елена Делян Млъзов.

Освен на държавата от Общината се надяват и на частни инвеститори, които да проявят интерес към болничното заведение и да го изправят на крака.

#Елена #болница #Здравната каса #НЗОК #кмет на Елена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »