Тайна договорка за НСО между Борисов и Доган видя Атанас Атанасов

Тайна договорка за НСО между Борисов и Доган видя Атанас Атанасов
Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването и общински съветник от ДСБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нападнатият в събота с газов пистолет почетен лидер на ДПС Ахмед Доган е решил да не предявява никакви претенции към охраняващата го от години НСО след тайна среща с премиера Бойко Борисов и шефа на службата Тодор Коджейков, обяви ген. Атанас Атанасов.

Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването и общински съветник от ДСБ, говори в кулоарите на парламента в четвъртък, цитиран от „Медиапул“.

„Това означава, че в България няма процедури, по които се проверяват деянията, няма процедури, по които се определя кой е виновен и кой е невинен. Събират се някакви хора на тайно място и решават по какъв начин да се смъкне общественото напрежение, кой е виновен и кой е невинен“, каза генералът.

„На цялото българско общество - и на професионалистите, и на непрофесионалистите, стана ясно, че това беше тежък провал на личната охрана на Ахмед Доган, защото ако нападателят боравеше с огнестрелно оръжие, той щеше да застреля жертвата. След като щеше да има този резултат, а основната задача на назначената лична охрана е да пази живота и здравето на своя обект, не може да бъде друго определението, освен тежък провал. И след този тежък провал, вместо да бъде направен сериозен анализ на причините, довели до ниския професионализъм в тази служба, да се вземе отношение включително и кадрово за ръководството на тази служба, някъде задкулисно се събират Бойко Борисов, Ахмед Доган и телохранителят на Борисов - Коджейков, и решават да замажат случая“, заяви още пред репортери Атанасов.

Той изтъкна, че не знае каква е цената на „сделката“ между Доган, премиера и шефа на НСО, но предположи, че почетният лидер на ДПС може и да не е имал избор.

„Това не знам. Но все пак Ахмед Доган ще продължи да бъде обект на охрана от НСО, докато е народен представител. Човекът си е дал сметка, след като му предлагат сделка, по-добре явно да я приеме, отколкото, ако им се опълчи, да им е в ръцете. Така си мисля“, заключи Атанасов.

„Нали тази служба е на подчинение на президента, какъв е Бойко Борисов да се занимава, да посредничи за уреждане на проблема“, попита Атанас Атанасов.

„Случаят с покушението срещу Ахмед Доган говори и за начина, по който са обучени личните охранители, и за тяхната реакция. Ако поне един от гардовете беше с гръб към трибуната и наблюдаваше залата, нападателят нямаше да стигне до нея“, смята Атанасов. Според него би следвало прокуратурата да изясни кога за последен път тези хора са били инструктирани и как.

Атанасов е на мнение, че трябва да бъде сменено цялото ръководство на НСО. Действията на службата ще бъдат обсъждани и на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Росен Плевнелиев вече каза, че е имало слабости в работата на службата и че със случая се занимава началникът на кабинета му Цветлин Йовчев, бивш шеф на ДАНС.

В първите часове след инцидента на 19 януари шефът на НСО отрече подчинените му да са допуснали някакви пропуски. Сравнително безкритично се изказаха и премиерът Бойко Борисов, и вътрешният министър Цветан Цветанов, като Борисов изтъкна професионалната реакция на Доган в момента на атаката, от която той се отърва невредим, за разлика от нападателя Октай Енимехмедов, подложен на жесток побой от страна на членове на ДПС.

#НСО #Ахмед Доган #ДПС #Октай Енимехмедов #Бойко Борисов #министър-председател #покушение #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"