Трайчо Трайков: АЕЦ „Белене" струва и 4, и 10 млрд. евро

Трайчо Трайков: АЕЦ „Белене" струва и 4, и 10 млрд. евро
Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков обясни, че всички числа, които се посочват за цената на АЕЦ „Белене“ от различните страни с позиция по отношение на проекта, са „верни“.

Бившият премиер Сергей Станишев например заявява, че подписаното през 2006 г. споразумение с руската „Росатом“ и дъщерната й „Атомстройекспорт“ е за 4 млрд. евро, докато наследникът му Бойко Борисов твърди, че цената на АЕЦ „Белене“ е 10 млрд. евро – за което в началото на седмицата той и министърът на икономиката Делян Добрев показаха писмо на бившия стратегически инвеститор в проекта RWE.

„Да, има цена 4 милиарда, тя е основната на строителството, но към нея се добавят задължителните инфлационни добавки, добавят се лихвите по кредитите, докато се строи, добавя се инфраструктурата за свързване на централата... В крайна сметка се получават около 10 милиарда. И винаги е било това числото“, обясни Трайков по БНР в четвъртък.

„Първият ден, в който станах министър, а това беше на 28 юли 2009, прочетох писмо на RWE от 13 юли 2009, в което искаха до края на месеца българската страна да каже как от тези 10 милиарда ще финансира своите 5 милиарда. Това е било въпрос, който те са задавали цяла година и отговор не са получили. Проведохме много срещи, на които стана ясно, че България може да финансира своята част единствено чрез избор на друг стратегически партньор и започнахме да работим в тази посока“, добави той.

Според Трайков след изваждането на документите от министър Добрев на всички е станало ясно, че БСП, които през цялото време твърдяха, че цената е 4 милиарда, са знаели каква е истинската цена.

„Беше необходимо тези документи да се покажат. Никога не е било тайно това, което се съдържа в кореспонденцията с RWE. А 6,3 милиарда са руското разбиране каква трябва да е цената на централата“, кометира Трайков по отношение на изявленията на „Росатом“.

#Трайчо Трайков #БСП #ГЕРБ #министър на икономиката #Росатом #Атомстройекспорт #АЕЦ "Белене" #Делян Добрев #Бойко Борисов #РВЕ #RWE #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"