Nokia с печалба от 439 милиона евро за тримесечието

Nokia с печалба от 439 милиона евро за тримесечието
A A+ A++ A

Днес бяха обявени финансовите резултати и на Nokia и от тях става ясно, че стратегията на Стивън Илъп за стабилизиране на компанията започва да работи. За периода финландската компания отчита приходи от 8,04 милиарда евро и оперативна печалба от 439 милиона евро, при положение че предходното тримесечие загубата беше в размер на 576 милиона евро, а приходите - 7,24 милиарда евро. Въпреки доброто последно тримесечие, за цялата 2012 г. се отчита оперативна загуба от 2,3 милиарда евро. За пръв път от над 143 години Nokia няма да раздаде дивиденти на акционерите си, за да използва средствата за подпомагане на бизнеса си.

От документа разбираме, че за последните три месеца на миналата година са били продадени общо 6,6 милиона умни устройства, 4,4 милиона от тях с Windows Phone (при 2,9 милиона през предходното тримесечие) и 2,2 милиона със Symbian. Продадени са и 9,3 милиона модела Asha със сензорен екран. Освен това представянето в Северна Америка се е подобрило и там са били реализирани 700 000 телефона, което е ръст с 40% за година и със 133% повече спрямо предишните 3 месеца. През последното тримесечие са били продадени общо 86,3 милиона телефона, което е с 24% по-малко за година, но с 4% повече спрямо третото тримесечие. За цялата година са били реализирани общо 335 милиона телефона - с 20% по-малко спрямо 2011.

Промяна има и в средната продажна цена на устройствата на Nokia. Като цяло през последното тримесечие тя е била 45 евро, което е с 15% по-малко за година и с 5% повече спрямо предходното тримесечие. При смартфоните положението е по-различно, тъй акто там средната продажна цена се е увеличила с 33% за година до 186 евро и е с 20% повече от предишното тримесечие. Средната продажна цена на обикновените телефони е 31 евро, което е с 3% по-малко за година и без промяна спрямо предното тримесечие.

Подразделението Nokia Siemens Networks отчита оперативна печалба от 251 милиона евро, а освен това компанията е получила и тримесечно плащане от Microsoft от 250 милиона долара заради Windows Phone. За едно тримесечие финансовите резерви на компанията са се увеличили от 3,56 милиарда евро до 4,36 милиарда, което също е положителен знак за подобряване на финансовото й положение. За сравнение: в началото на миналата година тези наличности са били 5,58 милиарда евро, а след това постепенно намаляваха.

Пълните подробности за финансовото представяне на компанията може да намерите тук:
http://press.nokia.com/2013/01/24/nokia-corporation-q4-and-full-year-2012-interim-report/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"