Коленете заменят пръстовите отпечатъци по летищата

Коленете заменят пръстовите отпечатъци по летищата
A A+ A++ A

Отпечатък от коленете ще замести пръстовите отпечатъци, разпознаването на ириса и гласовата идентификация при проверка на летища и пропускателни пунктове, твърдят учени.

Екип от учени от университета в Мичиган, САЩ, предложи оригинален начин за разпознаване на човека по рентгенова снимка на коляното, съобщава „Сайънс дейли“.

Оказва се, че коленете на всеки човек са уникални и могат да осигурят надежден начин за идентифициране. Според първоначалните тестове точността на идентификацията е 93%.

При тестовете са използвани 1700 рентгенови снимки, принадлежащи на 425 доброволци. Изображенията са преобразувани в цифров формат с резолюция 8 милиона пиксела. Изпитанията показали, че методът все още няма точността на идентификацията по отпечатък на палеца, но по усъвършенстването му вече се работи.

Причината е, че е невъзможно да се имитират уникалните особенности на колянната става.

Учените са използвали алгоритъм за разпознаване WND-CHARM, който функционира с достатъчна надеждност даже в случаите, когато снимката е направена няколко години преди идентификацията. Това е така, защото остаряването на ставата не оказва влияние на нейните характерни черти, определящи даден човек.

Според експертите от Мичиган това може да бъде идеалният начин за идентифициране на голям брой хора едновременно.

#летища #пръстови отпечатъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"