София налива 2 млрд. лева в транспортна инфраструктура до 2016 г.

София налива 2 млрд. лева в транспортна инфраструктура до 2016 г.
Предстои ремонт на основни пътни артерии в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над два милиарда лева ще бъдат отделени за транспортната инфраструктура в София през следващите четири години, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Две трети от тези средства са за изграждането на третия лъч на метрото и неговото разширение, предаде „Медиапул“.

Останалите пари ще се използват за изграждането на нови улици и кръстовища на две нива, както и за ремонт на уличната мрежа.

Финансирането ще бъде по европейските програми. Останалата част са кредити от Европейската инвестиционна банка и от общинския бюджет.

Столичният общински съвет даде мандат в четвърътък за преговори с ЕИБ за теглене на 200 млн. лева за изграждането и ремонта на 22 основни булеварда.

„Очаква се кредитното споразумение да бъде подписано през април“, каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Приемането на транспортната програма за следващите четири години беше отложено, защото съветниците искаха да се запознаят по-подробно с над 100 включени инвестиционни проекта за изграждане и рехабилитация на улици.

От всички включени предложения готовност да се започне строителство има само за един – кръстовището на две нива на Лъвов мост, където има избран изпълнител.

За още два обекта – за бул. „Дондуков“ и ул. „Опълченска“ - тръжните процедури са в ход.

План графикът за 2013 г. включва още ремонта на булевардите „Цариградско шосе“, „Ботевградско шосе“ и „Ген. Владимир Вазов“, както и разширение на 650 метра от ул. „Опълченска“ за 5.8 млн. лв.

В момента е в ход поръчката за избор на изпълнител на разширението на ул. „Опълченска“ от бул. „Александър Стамболийски“ до бул. „Сливница“. Прогнозната стойност на обекта, който е с дължина от 650 метра е 5.8 млн. лв. без ДДС.

В момента тече търгът за избор на изпълнител на ремонта на бул. „Дондуков“ от ул. „Кракра“ до Младежкия театър.

Ремонтът на 10 км от „Цариградско шосе“ е за 19 млн. лв.

Освен цялостна подмяна на пътната настилка ще бъде направен и ремонт на 5 надлеза, транспортния тунел и на три пешеходни подлеза. Останалите осем пешеходни подлеза бяха ремонтирани през 2010 – 2011 г. Мостовите съоръжения също ще бъдат рехабилитирани, а тротоарите обновени. Ще се направи ремонт и на уличното осветление.

#София #пътна инфраструктура #Дончо Барбалов #Любомир Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »