Нов рекорд в Испания – 55% от младежите са безработни

Нов рекорд в Испания – 55% от младежите са безработни
Мариано Рахой не успя да отвори нови работни места. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

55% от младежите между 20 и 30 години в Испания са безработни, което е рекордно ниво за цяла Европа, съобщи в. „Ел Паис“.

Според официалните данни през последните три месеца на 2012 г. безработицата сред цялото население е нараснала с 1 пункт до 26%, или близо 6 милиона души.

Причината за негативното явление е рецесията и драстичните бюджетни съкращения, които предприе правителството на премиера Мариано Рахой.

Същинската криза в Испания започна след срива на имотния пазар. Сътресенията в имотния сектор повлякоха след себе си и други отрасли и се стигна до свиване на икономиката и потреблението. Не закъсня и резултатът - милиони нискоквалифицирани служители останаха без работа.

Подобно ниво на безработицата в Испания в средата на 70-те години на 20. век.

Европейските институции се безпокоят за положението в Испания, защото нивото на безработица там е два пъти по-високо от средното за ЕС.

Високите нива представляват и поражение на премиера Мариано Рахой, чието правителство прогнозираше, че безработицата ще бъде 24.6% в края на 2012 г. Същата година големият бюджетен дефицит едва не доведе страната до фалит.

Голяма част от испанците са доведени до отчаяние и протестите в столицата Мадрид и големите градове вече са ежедневие.

Все по-често испански работници от различни отрасли спират работа в знак на протест срещу намаляването на заплатите и приватизациите на правителството. Чиновниците също губят търпение, защото не виждат резултати от съкращенията на разходите, въведени от десноцентристкото правителство след четири години на икономическа криза.

#министър-председател на Испания #Мариано Рахой #безработица #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"