ВСС: Полицията да не прави акции с имена на съдии!

ВСС: Полицията да не прави акции с имена на съдии!
Висшият съдебен съвет реагира остро на операция "М.И.Л.Е.В" на МВР. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет призова МВР да не „кръщава“ акции с имена на съдии.

Съдебните кадровици излязоха с остра декларация по повод една от последните полицейски операции.

Тя беше приета почти единодушно - само с един глас против, предаде Българското национално радио.

Становище по полицейската операция М.И.Л.Е.В. беше една от извънредните точки в дневния ред на Висшия съдебен съвет.

По предложение на трима от съдебните кадровици съветът дебатира по една от последните операции на МВР, в заглавието на която беше разпознат действащ съдия от Велико Търново.

Миналия петък МВР задържа 25-годишния Звезделин Методиев с присъда за кражба и с променена преди време мярка за неотклонение за друга прясна кражба от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Един от магистратите, взели решението, е великотърновският съдия Теодор Чипев.

Макар от МВР да обявиха, че М.И.Л.Е.В. означава „мастит измамник, лицемер е вреден“, неправителствени и професионални организации разпознаха в името на операцията действащ магистрат и втори опит на вътрешния министър да компрометира съда заради налагането на по-леки мерки за неотклонение от „задържане под стража“, каквото е обикновено неговото желание.

В това неправителствените организации и Съюзът на съдиите видяха опасен рецедив и нарушение на Конституцията.

Искането за позиция по въпроса е на Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Камен Иванов. Това е поредният път, в който Висшият съдебен съвет дебатира по изявление или действие на МВР.

Пряката асоциация на името на полицейска акция с фамилията на съдия засяга авторитета на отделния съдия и на съдебната власт, се казва в декларацията, както и че успешното реформиране на съдебната система не може да се провежда в условията на конфронтация, засягане на независимостта и насаждане на недоверие на обществото към професионалните и нравствени качества на магистратите.

В четвъртък стана ясно също и че съдебната власт няма достатъчно средства да функционира нормално, затова на среща в удобен за него ден пред февруари е поканен финансовият министър Симеон Дянков.

#ВСС #МВР #специална операция #полиция #Висш съдебен съвет #съдии #съдия #Велико Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"