Станишев: Борисов е приел цена на АЕЦ „Белене, изгодна за Русия

Станишев: Борисов е приел цена на АЕЦ „Белене, изгодна за Русия
Лидерът на БСП Сергей Станишев на посещение в Смолян. Снимка: БСП
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов е приел цена за строителството на АЕЦ „Белене", която е изгодна за Русия, а не за България, заяви предшественикът му и лидер на БСП Сергей Станишев.

„Лъжите, които ГЕРБ повтарят през последните месеци, са съзнателна заблуда, за да накарат хората да не излязат и да гласуват. Това са манипулации и фалшификации. Те директно лъжат," заяви Станишев в Смолян, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той даде пример с меморандума, за който ГЕРБ са мълчали до сега. Той е подписан още през 2010 г., при управлението на Бойко Борисов и в него е фиксирана цената от 6,3 млрд. евро за Белене.

Председателят на БСП отбеляза, че преди подписването е имало среща при Бойко Борисов и всичко това се е случило с неговото одобрение.

„Управляващите не са защитили националния ни интерес. Борисов и неговото правителство просто са приели най-изгодната за руснаците цена", каза Станишев дни преди „ядрения" референдум и подчерта, че предишното правителство до последно е преговаряло за по- ниска и по- изгодна за България цена.

„Те лъжат, че искат още блокове на Козлодуй. Те просто заблуждават хората, че искат да правят Козлодуй. Нищо не искат да правят. Искат да внасяме ток от Турция", каза Станишев.

Председателят на социалистите беше категоричен, че не е вярно, че няма да има пари за пенсии, ако хората гласуват ЗА Белене.

Според Станишев Бойко Борисов постоянно си променя позицията. Според лидера на БСП причините могат да са две – или заради външен натиск, на който той не е устоял и е капитулирал, или защото е обслужвал интересите на други производители на енергия.

„Хората трябва да кажат "ДА" на развитието на България и АЕЦ Белене и "НЕ" на това правителство и постоянните му лъжи", категоричен беше Станишев.

Според него че в неделя хората ще избират между модерна и развита България или модела на Бойко Борисов, който препоръча на компютърни специалисти да ходят и да пасат овце.

„Хората извоюваха този референдум. Те искат да се чуе гласът им, а ГЕРБ непрекъснато говорят- стойте си в къщи, няма нужда да гласувате, от гласa ви нищо не зависи. Защо? Защото ГЕРБ се страхуват от гласа на българите", каза още Станишев.

Попитан от медиите дали очаква манипулации на изборите, Станишев отговори, че манипулацията вече се случва. Той отбеляза, че избирателите в България трябва да са около 6.1 милиона, а списъците на ГЕРБ са пълни с много повече хора – 6.9 млн.

„Това се прави съзнателно - нарича се политическа манипулация и измама. Списъците просто не са изчистени от мъртви души, от починали или заминали извън България хора", изтъкна Станишев.

#Сергей Станишев #БСП #Русия #АЕЦ "Белене" #референдум #Бойко Борисов #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"