Много партии ще присвоят победа на референдума, твърди Плевнелиев

Много партии ще присвоят победа на референдума, твърди Плевнелиев
Росен Плевнелиев призна, че очаква първият в демократичната история на България референдум да „отпуши" гражданската инициатива. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вероятно много политически партии ще си присвоят победа след референдума, коментира президентът Росен Плевнелиев края на кампанията за предстоящото на 27 януари националното допитване.

„Победата на референдума ще бъде за всички български граждани, които ще бъдат чути, а след това институциите ще се съобразят с техния глас," каза президентът, според когото много политици излишно политизират референдума.

„По-често да имаме референдуми, хората да си припознаят държавата и да задават дневния й ред. Смисълът на допитването е да се чуе гласът на народа, да каже на министрите кое е важно и те да го следват," заяви държавният глава, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев призна, че очаква първият в демократичната история на България референдум да „отпуши" гражданската инициатива.

„След пет месеца има избори - да политизират колкото искат изборите, но не и референдума," призова държавният глава.

Той подчерта, че въпросът за развитието на ядрената енергетика е принципен, не е свързан с милиарди или дори с конкретни проекти.

„Хората оцениха, че с ядрената опасност, която надвисна над Япония и с проблема с АЕЦ „Фукушима", светът се променя, това предопределя гражданската позиция и диалога във всяка европейска държава по тази тема," коментира Росен Плевнелиев.

Според него на референдума ще се даде отговор дали искаме да продължаваме да сторим огромни количества или да се фокусираме върху качеството, върху енергийната ефективност като най-мащабния проект за икономисване на енергия. Защото, по думите му, най-евтината енергия е икономисаната.

Относно геополитическите измерения на въпроса за референдума, президентът допълни, че с националната програма за енергийна диверсификация в последната година е постигнат решителен пробив.

„Строят се интерконектори към Румъния, договори се интерконектор към Сърбия, предстои до месец-два да се договорят интерконекторите с Гърция и Турция, „Южен поток" е факт, работим и за „Набуко"," припомни държавният глава.

Според него това е истински отговорна политика за България, която „до днес зависеше само от една тръба и от един доставчик".

Като пример Плевнелиев посочва намалението на цената на газа с 22%, което означава, че през 2013 г. ще се икономисат над 400 млн. лева на българските компании.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници