Местан: Референдумите са оздравителни за демокрацията

Местан: Референдумите са оздравителни за демокрацията
Длъжни сме да се отнесем към българските граждани с достатъчна честност и доблест, а не да скриваме зад референдума собствената си неспособност да носим политическа отговорност за взетите решения, заяви Лютви Местан, след като даде своя вот. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Периодичното провеждане на референдуми е оздравително за българската демокрация, заяви председателят на ДПС Лютви Местан, след като упражни своя вот в неделя.

„Въпросът на референдума е достатъчно сложен и по тази причина ние разчитаме на зрелостта и мъдростта на нашите избиратели," допълни партийният лидер, цитиран от БГНЕС.

Според него активността на референдума сред избирателите на ДПС ще бъде съотносима със средните стойности за страната.

В деня на референдума Лютви Местан повдигна и въпроса за отговорността при взимането на решения след национални допитвания.

„Смятаме, че не е целесъобразно референдумите да се превърнат в политическа мода. При референдумите целокупният български народ се ситуира като един политически субект и това поставя въпроса за отговорността, ако взетото решение не е в съзвучие със стратегическите интереси на държавата. При представителната демокрация има ясен политически субект с ясна отговорност, плаща се със загуба на избори, а може да се носи и по-тежка отговорност, ако решенията се окажат вредни за страната," подчерта председателят на ДПС.

Той подчерта, че е много важно въпросите за референдумите да бъдат много прецизно формулирани, а нивото на информираност – достатъчно високо.

„Длъжни сме да се отнесем към българските граждани с достатъчна честност и доблест, а не да скриваме зад референдума собствената си неспособност да носим политическа отговорност за взетите решения," добави той.

#референдум #Лютви Местан #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници