Станишев даде гласа си на „първия референдум, който не е спуснат отгоре“

Станишев даде гласа си на „първия референдум, който не е спуснат отгоре“
Сергей Станишев определи референдума като „възможност за граждански контрол над властта". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев гласува в първия референдум в историята на България, който, по думите му, „не е спуснат отгоре".

Подписката, събрана от левицата през лятото, е причина за инициирането на референдума за развитието на ядрената енергетика в България.

„Това е първият референдум в историята на съвременната българска държава, който не е спуснат отгоре. Референдумът е голям успех за пряката демокрация. Важно е хората да излязат и да покажат своето мнение по тема, която е важна за бъдещето на страната, не само за енергетиката," подчерта Сергей Станишев, след като даде своя вот.

Според него изборът е националното допитване е между два модела на развитие - дали България да бъде технологична индустриална държава, която ще бъде конкурентоспособна с повече работни места, или да бъде „вечно изоставаща", предаде БГНЕС.

Лидерът на БСП е убеден, че избирателната активност ще се вдигне следобед, тъй като смята, че ниските температури в неделя сутринта са попречили на много хора да стигнат до избирателните секции.

Сергей Станишев определи референдума като „възможност за граждански контрол над властта", благодарение на която решенията се вземат от информираните граждани, а не на тъмно.

„Как съм гласувал, мисля, че е публично известно," коментира лидерът на БСП.

Той посочи, че действащият Закон за референдумите е резултат от политически компромис - предложението на БСП било за много по-ниска бариера, за да стане резултатът от референдума задължителен като решение.

Референдумът ще се счита за успешен, ако се достигне избирателна активност, сходна с тази на последните парламентарни избори през 2009 г., когато са гласували 4 225 124 граждани.

Ако в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20% от гражданите с избирателни права, и ако с „да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението се внася за разглеждане в парламента.

„И сега има възможност да се върне темата за обсъждане в институциите и хората могат да принудят управляващите за това с този вот," припомни Сергей Станишев и подчерта, че референдумът е тест най-вече за правителството.

#референдум #Сергей Станишев #председател на БСП #избирателна активност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници