Латинска Америка може да спаси еврото

Латинска Америка може да спаси еврото
Председателят на срещата ЕС- Латинска Америка Бенита Фереро-Валднер и директорът на Банката за развитие на Латинска Америка Енрике Гарсия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Латинска Америка може да повиши конкурентноспособността на Европейския съюз и да спаси еврото, бяха единодушни участниците в срещата на върха на ЕС и държавите от Латинска Америка в чилийската столица Сантяго.

Германският канцлер Ангела Меркел и испанският премиер Мариано Рахой направиха всичко възможно да убедят най-големите латиноамерикански предприемачи да инвестират на Стария континент, предаде Ройтерс.

Меркел проведе и лични срещи с президента на Бразилия, Дилма Русеф и с чилийския президент Себастиан Пинера, където бе договорено създаването на съвместни предприятия за добив и използване на минерални суровини.

Малката латиноамериканска страна Чили разполага с най-големите запаси на мед в света.

Лидерите от ЕС и Латинска Америка си обещаха да си говорят на езика на бизнеса. Не случайно мотото на срещата бе: „Повече инвестиции и по-малко протекционизъм“.

„Никой не може да си мисли, че с протекционизъм трудностите могат да бъдат победени“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Канцлерът Меркел и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупредиха за евентуално „барикадиране“ на националното стопанство за сметка на чуждестранната конкуренция.

На срещата участваха около 60 делегации от ЕС и Общността на латиноамериканските икарибски държави.

#ЕС #Латинска Америка #Ангела Меркел #Мариано Рахой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници