3900-тонна машина премаза работник в завод в Русе

3900-тонна машина премаза работник в завод в Русе
Това е вторият случай в рамките на пет дни, при който трудова злополука в русенска фирма завършва фатално. Преди седмица 56-годишна кранистка падна от портален кран и загина на място. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

3900-тонна машина премаза работник при трудова злополука в испанския завод за керамика в Русе.

Инцидентът с 39-годишния мъж станал в 7:35 часа, докато работникът ремонтирал тежкия газокар в цеха за фаянс и теракот, предаде БГНЕС.

По информация на Инспекцията по труда, дадена от негови колеги, по време на нощната смяна е било установено, че лампата за маслото на газокара не светела. От нощната смяна не са установили теч и са го оставили така.

На сутринта мъжът решил да поправи газокара в началото на работната си смяна. Той го е повдигнал на дървени трупчета с дървена греда и винкел. Неочаквано газокарът паднал върху него и смазал черепа му.

На инцидента няма очевидци, затова не е ясно какво точно се е случило

На място веднага са изпратени полицейски екипи и дежурна оперативна група. Пристигнали са и представители на Инспекцията по труда.

„Работникът е бил на трудов договор, назначен като елмонтьор. Бил е и правоспособен водач на кари. Бил му е извършен инструктаж за безопасни условия на труд. Няма данни някой да му е възлагал ремонта на газокара, тъй като дружеството има сключен договор с външна фирма за такива ремонти. В длъжностната му характеристика също не фигурират задачи по ремонт и управление на кари," коментира директорът на Трудовата инспекция Ирена Николаева.

От страна на инспекцията тече разследване, а от полицията са започнали досъдебно производство за причиняване смърт по непредпазливост при изпълнение на служебните задължения.

Това е вторият случай в рамките на пет дни, при който трудова злополука в русенска фирма завършва фатално. Преди седмица 56-годишна кранистка падна от портален кран и загина на място.

За миналата година Областната инспекция по труда в Русе е разследвала 25 трудови злополуки, при които само една е била със смъртен случай.

#Русе #трудова злополука

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници