България е основен производител на каптагон

България е основен производител на каптагон
През последните години в България са конфискувани значителни количества амфетамини. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и в по-малка степен Турция са значителни производители на каптагон. Това се посочва в първия доклад „Пазарите на наркотици в ЕС“, изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите и Европол.

В доклада се посочва още, че ролята на българските престъпни групи в мащабното производство на амфетамини и трафика на дрогата за пазара в Близкия изток се е увеличила, предаде „Медиапул“.

В доклада се посочва, че между 2001 и 2007 година в България са разбити 18 големи лаборатории за амфетамини, занимаващи се с производството на каптагон. Още осем лаборатории за производството на амфетамини са разбити в България между 2009 и 2011 година.

Отбелязва се, че през последните години в Турция и България са конфискувани значителни количества амфетамини. От 1.3 милиона таблетки амфетамини, заловени в Европа, над три четвърти са били конфискувани в Турция.

В документа се казва, че пазарът на наркотици става все по-динамичен и иновативен, реагира бързо на предизвикателствата и изисква също толкова динамична, иновативна и гъвкава реакция навсякъде в Европа.

Документът отчита, че в миналото европейският пазар на наркотици е бил съсредоточен върху конкретни наркотици, пренасяни по определени маршрути, а съвременният пазар е по-приспособим, използват се нови пътища, а пратките, съдържащи няколко вида вещества, са все по-често срещани.

Докладът посочва нарастващото значение на Африка като транзитна и складова зона в търговията на наркотици. Отчита се, че престъпни групи от Северозападна Европа играят централна роля при разпространението на почти всички видове наркотици в ЕС.

#България #ЕС #Европейския съюз #наркотици #каптагон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници