Взривяват сектор А на стадион „Георги Аспарухов" в неделя

Взривяват сектор А на стадион „Георги Аспарухов" в неделя
Стадион „Георги Аспарухов" е третият в историята стадион на футболен клуб „Левски" (София). Той трябва да бъде изцяло обновен до 2017 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сектор А на стадион „Георги Аспарухов" ще бъде взривен със специална операция от 16:30 часа в неделя.

Над 300 кг експлозив ще съборят козирката на съоръжението, на което „Левски" играе домакинските си мачове. Преценено е къде точно ще паднат отломките, за да няма никакви инциденти.

Взривяването няма да е повече от 10-15 минути, но вероятно ще вдигне доста голям облак от прах и отломки. Цялата операция ще бъде наблюдавана от полиция и няма да има достъп на хора. Обезопасени са и съседните постройки, предаде БГНЕС.

Последната голяма реконструкция на стадиона започна на 21 юни 2006 г., когато е взривено старото информационно табло. На негово място бе поставено ново в рамка с формата на буквата „Л". Трибуните под него са премахнати и е отворен втори вход към пистата, което намалява капацитета на стадиона. В края на 2007 г. е подменено напълно тревното покритие на терена. Изградени са нови дренажни и отоплителни системи.

През пролетта 2011 г. бе направен ремонт на сектор Г на стадиона, а през лятото - и ремонт на сектор Б.

През октомври 2012 г., изпълнителният директор на „Левски" Иво Тонев обяви планове за цялостна реконструкция на стадиона. Плановете са да бъде реализирана реконструкция на трибуните в три етапа - сектор А и Б до май 2014 г., сектор В - 2015 г., и сектор Г - 2017 г.

Според плановете от стария стадион ще се запази единствено теренът и малка част от елементите на старите трибуни.

Стадион „Георги Аспарухов" е третият в историята стадион на футболен клуб „Левски" (София). В периода 1936-1949 отборът играе на собствен стадион, наречен игрище „Левски", който се намирал върху част от територията на днешния Национален стадион „Васил Левски".

След започването на строежа на новия национален стадион, отборът временно играе на стадион „Юнак". През 1952 г. на отбора е отпуснато ново игрище в софийския квартал „Иван Вазов" (днешен Плувен комплекс „Спартак").

След ново „спортно райониране" на София, на „Левски" е отпуснат нов терен за строеж на стадион в кв. „Герена".

През 1960 г. клубът официално започва строеж на третия си стадион. Проектът е дело на арх. Лазар Парашкеванов и се реализира в продължение на три години. Официално стадион „Левски", популярен просто като „Герена", е открит на 10 март 1963 г. с шампионатния мач „Левски" - „Спартак" (Плевен), завършил при резултат 4:0.

#стадион „Георги Аспарухов" #„Левски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници