Евродепутати: Във Великобритания не може да очернят България на воля

Евродепутати: Във Великобритания не може да очернят България на воля
Страната ни досега не е излязла с официална твърда позиция срещу подетата във Великобритания антибългарска кампания. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страната ни досега не е излязла с официална твърда позиция срещу подетата във Великобритания антибългарска и антирумънска кампания, заявиха евродепутатите Илияна Йотова и Димитър Стоянов.

"Имаме нужда от остра реакция от страна на Външно министерство, както и „ответен отговор” в защита на България", около това мнение се обединиха пред Би Ти Ви Йотова и Стоянов.

Според тях това „очерняне” на очакваните имигранти след 2014 г. може да не е официална позиция на правителството, но е факт, че все повече не само жълти, но и сериозни медии на Острова подхващат риториката, а също и кметът на Лондон, и самият премиер Дейвид Камерън.

„Точно това е по-тревожното е, че консерваторите се подвеждат по това говорене. Това е цялостно настроение във Великобритания, но породено от техните вътрешни проблеми. Затова трябва да има единна позиция на страната. Реакцията трябва да е много по-остра. Трябва и позиция на ЕК, защото това е говорене за грубо нарушение на договорите на ЕС", заяви Йотова. Тя даде пример с проактивната политика на Румъния, която е подела инициатива на защита на гражданите си и показване на добрите им страни.

Стоянов от своя страна подчерта, че българите в Кралството са десетки хиляди, но повечето от тях са висококвалифицирани кадри, които в крайна сметка допринасят за тамошната икономика, вместо за родната.

„Няма кой да се сърди на казаните истини – в България наистина е мизерно и повечето хора са бедни. Но трябва да се има предвид, че имиграцията е двустранен процес – това е проблем за тях, но и за нас, защото нацията се топи. Докато те се вглеждат в нас, азиатците и африканците не спят – те ще продължат да идват в Англия, Холандия, Швеция. Трябва да се търси взаимно решение – с една забрана не се решава въпросът”, смята евродепутатът.

С мнението на колегите си не се съгласи особено Моника Панайотова – член на ЕП, представляващ ГЕРБ. Според нея страната ни вече полага достатъчно усилия по темата с притеснението на британците от имигрантска вълна от българи и румънци догодина.

„Външният министър имаше среща с Уилям Хейг, води се кореспонденция на ниво премиер - с Дейвид Камерън, между социалните министри също има диалог. Преди дни зам.-посланикът каза пред bTV, че няма да има дискриминация срещу българите”, посочи Панайотова.

Нашите евродепутати готвят пробългарска кампания в ЕП, като ще се опитат да направят и по-широк дебат сред институциите в Брюксел и Страсбург.

#Великобритания #антибългарска кампания #имигранти #Димитър Стоянов #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"