Акаунт, айпод, айфон, аквафитнес да влязат в правописния речник, настоява експерт

Акаунт, айпод, айфон, аквафитнес да влязат в правописния речник, настоява експерт
БАН всяка година облекчава правилата за правопис. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Директорката на Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана Анелия Иванова настоява съставителите да включат в новото издание на правописния речник думи, които вече са се утвърдили в ежедневието ни, като акаунт, айпод, айфон, аквафитнес.

С новото издание езиковедите от Българската академия на науките узакониха и слятото, и разделното писане на цели класове от думи. Това означава, че хлапетата по-рядко ще грешат на тестовете, тъй като речникът вече им дава правото да пишат и „бизнесцентър“, и „бизнес център“, съобщи в. „24 часа“.

Езиковедите сложиха ред и в писането на малки и главни букви, които сега българинът масово греши. Новият речник се отличава от другите, които са на пазара, по това, че в някои от тях авторите дават своята гледна точка по някои по-неясни правила на правописа, а не книжовната норма.

Промяната в някои правила на писане обаче е трябвало да бъде обяснена в изданието, за да е по-ясно на читателите, които са свикнали с друг правопис.

„Веднъж „душкабина“ е една дума, а после „душ гел“ – са две. Не става ясно защо в двата случая правилата са различни. Но новият правопис няма да затрудни хората, които добре са научени на старите закони в писането. По-скоро ще се затруднят подрастващите, при които процентът на неграмотните е изключително голям“, смята Иванова.

#БАН #Монтана #Анелия Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино