Нетаняху призова ЕС да отговори на „Хизбула"

Нетаняху призова ЕС да отговори на „Хизбула"
Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова Европейския съюз да погледне истинската същност на ливанската групировка „Хизбула" и да им даде отговор.
A A+ A++ A

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова Европейския съюз да погледне истинската същност на ливанската групировка „Хизбула" и да им даде отговор.

Апелът на новоизбрания стар министър-председател идва, след като властите в България обявиха официално съпричастността на „Хизбула" към терористичната атака в Бургас, при която на 18 юли миналата година загинаха петима израелски туристи и българския им шофьор.

Израел обвини групировката още в първите часове след взрива на летището в крайморския град, а зад предположението застанаха и САЩ.

България отказваше да съобщи всякакви подробности около напредъка в разследването през последните 6 месеца с мотива, че следствието не е приключило.

„Атентатът в Бургас беше атака на европейска територия срещу държава-членка на ЕС. Ние се надяваме европейците да направят налагащите се заключения," се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху, цитирано от АФП и БГНЕС.

В публикация по-рано във вторник израелският вестник „Джерусалем поуст" посочи, че разкритията за участието на „Хизбула" в атентата дават основания на ЕС да я включи в черния си списък на терористичните организиции.

В комюнике външният министър на ЕС Катрин Аштън отбеляза, че предстои ЕС да реши какъв отговор ще даде на оповестените данни от разследването в България.

„Заключенията оповестени днес от България са ясни: „Хизбула" е пряко отговорна за това зверство," допълни Бенямин Нетаняху.

По думите му, има само една „Хизбула", което е единна организация с единно командване, противно на другата концепция, че организацията има политическо и военно крило, което е практически терористичната организация.

Според арабиста проф. Владимир Чуков България е постъпила хитро в оповестяването на данни от разследването, тъй като в изявлението си вътрешният министър Цветан Цветанов е подчертал, че двама от извършителите на терористичната атака в Бургас имат принадлежност именно към военната групировка „Хизбула".

Бенямин Нетаняху обаче смята, че новата информация е само потвърждение на добре известни според него факти - че „Хизбула" и нейният покровител Иран са диригенти на терористична кампания в страните и континенти".

АФП припомня, че още през есента на миналата година той призова ЕС да обяви „Хизбула", протежето на Иран, за терористична организация.

„Става въпрос за главната терористична организация в света. Европа може да помогне много като обяви, че тя е точно такава," каза тогава Нетаняху.

#„Хизбула" #Израел #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #България #атентат #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници