Българи, бити на протестите през 1997 г, осъдиха България в Страсбург

Българи, бити на протестите през 1997 г, осъдиха България в Страсбург
Съдът в Страсбург присъжда обезщетение от по 2000 евро на всеки плюс разноски от по 800 евро. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима българи, пребити от полицията по време на събитията пред българския парламент на 10-11 януари 1997 г., осъдиха държавата в Страсбург, съобщи "Правен свят".

С решение от вчера по делото "Пашов и други срещу България" съдът в Страсбург присъжда обезщетение от по 2000 евро на всеки плюс разноски от по 800 евро, които трябва да бъдат платени от държавата.

Основното нарушение, което намира евросъдът, обаче не е за самото упражнено насилие и разследването по него, а за това, че след приключването на 7-годишно съдебно производство по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) МВР отказва да изплати присъдените от българския съд обезщетения от по 1000 лв.

Парадоксът е обаче, че основното нарушение, което намира Евросъдът, е не за самото упражнено насилие и разследването по него (жалбата за нарушаване на чл. 3 от Конвенцията е приета за недопустима, заради пропуснат 6-месечен срок), а за това че след  приключването на 7-годишно съдебно производство по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), МВР продължава да се се гаври с тези хора.

До момента, вече 8 години след влизане в сила на съдебното решение през 2004 г., просто отказва да им изплати присъдените българския съд мизарни обезщетения от по 1000 лв.

#Страсбург #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници