Борисов и другите лидери от ЕС пак обсъждат бюджета за следващите 7 г.

Борисов и другите лидери от ЕС пак обсъждат бюджета за следващите 7 г.
Както и миналата година, когато поиска съкращаване със 73 млрд. евро, и сега председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предлага намаление на бюджета. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На редовно заседание на Европейския съвет в Брюксел държавните и правителствените ръководители, сред които и българският премиер Бойко Борисов, ще се опитат да постигнат споразумение за бюджета на съюза за следващите 7 г.

Дебатите по многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. са натоварени с огромни очаквания, след като последните разговори през ноември се провалиха заради разногласия за харченето на парите.

Вероятността да не бъде постигнато съгласие как да се харчи бюджетът от един трилион евро отново съществува, защото всяка страна настоява за повече пари в областите, от които би се облагодетелствала тя.

България ще продължи да следва досегашната политика и ще настоява да бъдат отпуснати повече пари по кохезионния фонд, за компенсации за затворените блокове на АЕЦ „Козлодуй" и за общата селскостопанска политика.

Сред общите приоритети, посочени от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, е например осигуряването на пари за младежка заетост в най-засегнатите от младежка безработица страни и увеличаване на парите за изследвания и образование, предаде БНТ.

Както и миналата година, когато поиска съкращаване със 73 млрд. евро, и сега Ромпой предлага намаление на бюджета.

„Бюджетът трябва да бъде умерен, да отразява усилията за пестене в страните-членки. Ето защо за първи път ще има съкращения в реални измерения, в сравнение с досегашния бюджет", коментира Херман ван Ромпой.

Според различни източници вероятността и тези преговори да пропаднат е голяма. Всяко забавяне ще доведе до невъзможност регионите да получат навреме парите за програми, по които работят, опасява се българският евродепутат Ивайло Калфин, съдокладчик на Европейския парламент по въпроса, който предупреди, че трябва да има споразумение възможно най-скоро.

В Брюксел министър-председателят Бойко Борисов ще бъде придружаван от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и от министъра на външните работи Николай Младенов.

#Брюксел #Бойко Борисов #премиер на България #ЕС #Европейски съвет #Херман Ван Ромпой #Многогодишна финансова рамка #АЕЦ „Козлодуй" #Кохезионен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"