Нетаняху благодарил на Борисов за „професионалното" разследване на атентата

Нетаняху благодарил на Борисов за „професионалното" разследване на атентата
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодарил на българския си колега Бойко Борисов за „професионалното и цялостно" разследване на атентата на летището в Бургас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодарил на българския си колега Бойко Борисов за „професионалното и цялостно" разследване на атентата на летището в Бургас.

В телефонен разговор в сряда вечерта Нетаняху заявил, че резултатите от разследването са ясни и доказват, че ливанската шиитска групировка „Хизбулла" е пряко отговорна за терористичната атака от 18 юли 2012 г., при която загинага шестима души, пише вестник „Джерусалем пост", цитиран от бТВ.

По думите на израелския премиер това е още едно доказателство, че Иран и неговите агенти водят „глобална терористична кампания, която прехвърля граници и континенти".

В статия под заглавие „Хизбула" ще спечели имунитет, ако Европейският съюз не я включи в списъка си на терористични организации", вестникът цитира израелски дипломат, според когото Европа трябва да реши дали ще позволи да бъде нападана безнаказано.

Европа трябва да реши дали ще си позволи отново да бъде атакувана безнаказано, заяви израелски дипломатически източник, обяснявайки аргументите, които израелските представители ще използват, за да накарат ЕС да включи „Хизбула" в списъка си с терористични организации.

„Ясно е, че България няма да отговори на атаките на „Хизбула" на нейна територия с бомбардиране на тренировъчни бази в Ливан, така че ако няма силна европейска дипломатическа реакция, „Хизбула" ще остане безнаказана," отбелязва източникът.

Той допълни, че израелски дипломати, особено в Европа, ще направят свой приоритет в идните дни и седмици поставянето на „Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС.

#Израел #България #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Бойко Борисов #премиер на България #атентат #Бургас #„Хизбула" #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"