Цацаров: Досиетата са гардероб със скелети

Цацаров: Досиетата са гардероб със скелети
Досиетата са „гардероб със скелети“, който се отваря периодично в удобен политически момент, коментира главният прокурор Сотир Цацаров по темата с досието „Буда“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Досиетата са „гардероб със скелети“, който се отваря периодично в удобен политически момент, коментира главният прокурор Сотир Цацаров по темата с досието „Буда“ за вербуването на премиера Борисов за информатор на службите.

Главният държавен обвинител уточни, че това е по-скоро неговата гражданска позиция, отколкото позиция на прокурор по темата за досиетата и конкретно за досието „Буда“, предаде БГНЕС.

Досието „Буда“ изтече в партньорския на „Уикилийкс“ сайт „Болканлийкс“ и стана основа за серия от публикации в сайта за разследваща журналистика „Биволъ“.

В последната от четвъртък става ясно, че в средата на 90-те години настоящият премиер Бойко Борисов е бил разработван заради „приоритетната престъпна ориентация“.

Сотир Цацаров заяви още, че няма значение за кого става дума – за премиера или „за всеки от нас“.

„В един удобен момент нещо се вади, нещо излиза в публичното пространство. Колко е вярно, колко не е вярно, достатъчно е да се извадят картони, таблици и оттам насетне колелото се завърта по един и същи начин вече години, години, години“, каза още главният прокурор.

По думите му „достатъчно е да са папки, достатъчно е да са стари, достатъчно е да се казват „Буда“, „Зевс“ или дявол знае как“.

Сотир Цацаров отбеляза, че в останалите бивши социалистически страни, преминали през преходен период, войната с папките е отдавна отминал етап.

„В България, за съжаление, това все още е елемент от политическата действителност, дори елемент от политическата борба“, каза още Цацаров.

Главният прокурор отказа да коментира дали последните 6 страници от плана „Буда“, изтекли в „Болканлийкс“, са класифицирана информация, преди да се запознае с тях.

Той потвърди тезата си, че прокуратурата няма никакво основание да се самосезира след публикациите на „Биволъ“ по темата „Буда“, защото нямало сигнал за извършено престъпление.

Сотир Цацаров изрази мнение и за оповестената от вицепремиера Цветан Цветанов информация във връзка с разследването на атентата в Бургас от 18 юли 2012 г. Според него решението за обявяване на „обоснованото предположение“ за връзка на двама от атентаторите с военното крило на ливанската групировка „Хизбула“ е политическо, но то се опира на данни по делото.

Все още няма официално искане от Ливан за документация по разследването на атентата на летище „Сарафово“, информира още Цацаров.

„Предстои официализиране на много оперативни данни, в това число молби за правна помощ. България и Ливан имат сключен договор за правна помощ, което означава, че можем да разчитаме на доброто сътрудничество с ливанските власти“, отбеляза главният прокурор.

#Сотир Цацаров #главен прокурор #Буда #Бойко Борисов #премиер на България #„Болканлийкс" #„Биволъ"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"