С плътни облаци и дъжд зимата се връща в България

С плътни облаци и дъжд зимата се връща в България
С плътна облачност и превалявания от дъжд, които по високите места в Западна и Северозападна България ще преминат в сняг, в страната отново ще настъпи зима. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С плътна облачност и превалявания от дъжд, които по високите места в Западна и Северозападна България ще преминат в сняг, в страната отново ще настъпи зима след нетипично топлото време в началото на февруари.

След максимални температури до 15 градуса в четвъртък градусите в петък ще бъдат от около 5-6 на северозапад до 13-14 градуса на изток, съобщиха от Националния институт по метеорология и хридрология (НИМХ) при БАН.

Около полунощ преваляванията по високите полета на Западна и Северозападна България ще преминават в сняг. Образуване на снежна покривка ще има по високите полета на Западна България, включително Софийското, както и в по-високите места на северозападните райони - най-съществена в полупланинските райони по дъгата от Кулско и Белоградчишко до Врачанския Балкан.

Обстановката по старопланинските проходи, особено тези в Централна и Западна Стара планина ще бъде сложна.

В петък преваляванията ще започнат да отслабват и спират и в часовете около обяд ще спрат в по-голямата част на страната. От запад ще прониква по-студен въздух, но в източната половина на страната ще остане относително топло - границата на по-студената въздушна маса ще остане на територията на България. Температурите ще са в широк диапазон, от 2-3 градуса на запад до 10-12 в източните райони.

При тези процеси и динамика съществено понижение на температурите сутрин няма да има, като дори в по-студените райони на страната на северозапад те ще остават в рамките на около обичайните за февруари стойности.

В неделя слаби превалявания са възможни в планините и на места в южните райони. Под 500-700 метра ще вали предимно слаб дъжд, а в над тази надморска височина - мокър сняг и сняг.

Минималните температури ще са от минус 3 градуса в западните райони до плюс 3 на изток, а дневните между 4 и 9, в крайните южни райони до 11-12.

#сняг #зима #прогноза за времето #НИМХ #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"