Още през януари имало „обосновано предположение“ за „Хизбула“

Още през януари имало „обосновано предположение“ за „Хизбула“
Смятам, че това, което трябваше да направи българската държава, е да изрази принципната си позиция, да има ясно политическо послание, обясни Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Още в средата на януари имало данни за „обоснованото предположение“ за връзките на двама от атентаторите от Бургас с военното крило на „Хизбула“, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Вицепремиерът съобщи за „обоснованото предположение“, многократно наблягайки на словосъчетанието, след близо 6-часовото заседания на Консултативния съвет за национална сигурност на 5 февруари.

Той увери, че докладът, който държавният глава Росен Плевнелиев посочи като секретен, не е бил изпратен предварително в президентството.

„Това, което сме направили в МВР, е да изпратим доклад по миграционния натиск, който има в момента към България относно събитията в Близкия изток“, обясни Цветан Цветанов.

Като ключово доказателство за разследването вътрешният министър определи експертизата на Европол, която установила, че фалшивите шофьорски книжки, с които терористите се движили на територията на България, са изготвени в Ливан.

„Смятам, че това, което трябваше да направи българската държава, е да изрази принципната си позиция, да има ясно политическо послание. Затова са в подобен вид всички тези реакции на държавите Австралия, Канада, от Европейския съюз, САЩ“, заяви Цветан Цветанов.

Министърът избегна да отговори през кои държави атентаторите са влезли на територията на ЕС и на България, като повтори вече известния факт, че те са ползвали истинските си самоличности за това.

#„Хизбула" #атентат #Бургас #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"