Целта на управляващите не е ВМЗ да продължи да работи, опасяват се от левицата

Целта на управляващите не е ВМЗ да продължи да работи, опасяват се от левицата
Според Георги Пирински от БСП решението за изваждане на ВМЗ – Сопот, от забранителния списък е в разрез с националната сигурност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приватизирането на ВМЗ – Сопот, без стратегия означава ликвидация, опасяват се депутатите от левицата.

Според народния представител от БСП Милена Христова целта на правителството е не оръжейният завод да продължи да работи, а да бъде доведен до подходящо за продажба на новия собственик състояние, предаде БГНЕС.

В Народното събрание се обсъжда идеята за изваждане на ВМЗ от списъка на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност на България.

Отпадането от списъка ще да даде възможност на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол незабавно да започне приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона.

Според Георги Пирински от БСП решението за изваждане на ВМЗ – Сопот, от забранителния списък е в разрез с националната сигурност.

„Изваждането на дружеството от списъка означава, че то ще бъде дадено за жълти стотинки без ангажимент за запазване на работните места. Приватизирането без стратегия означава ликвидация“, допълни колежката му Милена Христова.

Румен Петков пък предупреди, че решението на парламента да извади ВМЗ от приватизационния списък ще задълбочи социалните проблеми в региона.

Той попита защо изпълнителният директор на дружеството Иван Стоенчев продължава да го оглавява и къде е оздравителният план за дружеството.

„Натрупали сте за 4 месеца 15 млн. лв. задължения. След 2 месеца предприятието ще бъде по-зле, защото в него няма материали, с които да бъде произведена продукция“, обърна се той към управляващите.

От ГЕРБ пък отговориха, че състоянието на дружеството е такова от десетки години.

„В момента ВМЗ е декапитализирано, с намалени поръчки и има насрочени дела за обявяване на предприятието в несъстоятелност“, подчерта депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, предложил изваждането на ВМЗ от забранителния списък.

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол обяви продажбата на 100% от капитала на ВМЗ чрез публичен конкурс през юли 2012 г.

Само един от тримата кандидати, подали оферти, обаче отговаряше на условията на приватизационната стратегия и отпаднаха от по-нататъшно участие.

До заключителния етап на процедурата бе допуснат третият участник „ЕМКО“ ЕООД, който трябваше да представи обвързваща оферта и да внесе депозит в размер на 3 млн. евро или равностойността му в лева.

До изтичане на крайния срок, 15:00 часа на 14 януари 2013 г., в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол от страна на кандидат-купувача беше внесена оферта, но не и определеният депозит. Така процедурата по приватизация на ВМЗ – Сопот, беше прекратена.

#ВМЗ - Сопот #Агенция за приватизация #приватизация #„Емко" ЕООД #Диан Червенкондев #Румен Петков #Георги Пирински

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"