Съдът в Атина прекъсна заседанието по делото срещу българския пилот Янко Стоименов

Съдът в Атина прекъсна заседанието по делото срещу българския пилот Янко Стоименов
Редица протести се проведоха досега в подкрепа на българския пилот Янко Стоименов, осъден на 123 г. затвор заради самолетна катастрофа край Атина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Апелативният съд в Атина прекъсна заседанието по делото срещу българския пилот Янко Стоименов и в момента обсъжда предложените от защитата доказателства, които намаляват вината му.

На първа инстанция българският пилот Янко Стоименов и неговите колеги са осъдени на 123 години затвор при ефективна присъда от 10 години като виновни за смъртта на 121 души в самолетна катастрофа край Атина преди 8 г.

Кипърският съд оправда българина, но гръцкият го призна за виновен. Впоследствие ефективната присъда е заменена с парична гаранция от 73 000 евро.

Според прокурора по делото осъдените, сред които е и пилотът Янко Стоименов, са знаели, че двамата пилоти на катастрофиралия самолет са некомпетентни и е трябвало да предотвратят полета.

Адвокатите на защитата представиха пред Апелативния съд нови доказателства, които според тях показват „техническа неизправност“, а не некомпетентност на екипажа.

При самолетната катастрофа през август 2005 г. на пътническия самолет на кипърската авиокомпания „Хелиос“ загинаха 121 души.

Развитието на процеса се следи от Европейската и Международната транспортна федерация.

Решението на съда в Атина се очакваше до края на деня. Преди минути съдът се евакуира, поради сигнал за поставена бомба, предаде БНР.

#самолетна катастрофа #Гърция #Кипър #Янко Стоименов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"