Пловдивският панаир изпадна от забранителния списък за приватизация

Пловдивският панаир изпадна от забранителния списък за приватизация
Пловдивският панаир беше изваден от забранителния списък за приватизация след едночасови дебати в парламента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пловдивският панаир беше изваден от забранителния списък за приватизация след едночасови дебати в парламента.

Депутатите приеха промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изваждане от забранителния списък за приватизация на „Международен панаир – Пловдив" АД и Национална агенция „Музика" ЕООД, предаде информационна агенция „Фокус".

Държавата не е мажоритарен собственик на Пловдивския панаир от управлението на Тройната коалиция, когато по предложение на миноритарния собственик Георги Гергов капиталът на дружеството беше увеличен и чрез схема с неговата фирма „Пълдин инвест" държавата остана с дял от 49%.

Предишния икономически министър от кабинета „Борисов" Трайчо Трайков атакува сделката в съда, но спечели делото само на първа инстанция.

На 5 юли 2012 г. Върховният касационен съд остави в сила разпределение на капитала на панаира, в което държавата няма мажоритарно участие.

„Държавата не може да упражнява ефективен контрол като собственик в Пловдивския панаир, защото участието е под 50%," каза депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев в парламента в четвъртък.

Според него трябва да се намери най-добрата цена за държавната част от Пловдивския панаир и да се извърши публична приватизация, тъй като в момента държавата участва в дружеството като обикновен наблюдател.

„Атака" упрекна решението на Народното събрание и прогнозира, че съдбата на пловдивското дружество ще бъде като на „Балкан" и „Кремиковци".

Срещу отпадане на Пловдивския панаир от списъка възрази и депутатът от Коалиция за България Георги Пирински, според когото така Панаирът ще стане публично дружество.

Зам.-председателят на парламента Менда Стоянова от ГЕРБ упрекна левицата, че настоява държавата да купи обратно дела, подарен на частния собственик от кабинета „Станишев".

#Пловдивски панаир #Георги Гергов #ГЕРБ #Диан Червенкондев #Менда Стоянова #Георги Пирински

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници