Лидерите на ЕС се срещат в последния момент, за да се договорят за бюджета

Лидерите на ЕС се срещат в последния момент, за да се договорят за бюджета
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е настоял срещата да се отложи с мотива, че е необходимо повече време, за да финализира бюджетът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските лидери провеждат консултации в последния момент преди срещата на върха в Брюксел, за да се споразумеят за бюджета на ЕС.

Италианският премиер Марио Монти ще разговаря с френския президент Франсоа Оланд и с испанския министър-председател Мариано Рахой, предаде АНСА, цитирана от информационна агенция „Фокус".

Италия и Франция ревностно се противопоставят на исканите от Великобритания, Германия и други страни бюджетни съкращения.

Началото на срещата на лидерите на ЕС бе отложено за 18.30 часа. Според европейски източници отлагането е по настояване на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой с мотива, че е необходимо повече време, за да финализира ревизираната бюджетна рамка за периода 2014-2020 година.

На срещата на върха ще бъде обсъден и атентатът в Бургас, обяви по-рано в четвъртък върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

По думите й информацията, представена от българските власти за терористичния акт на 18 юли, ще бъде внимателно оценена.

Едва след това държавите-членки ще преценят какви действия да предприемат по повод обвинението на София, че атентатът е свързан с военното крило на ливанската проиранска групировка "Хизбула", посочи Аштън.

#България #ЕС #"Хизбула" #Европейския съвет #Катрин Аштън #Брюксел #министър на външните работи #Марио Монти #Франсоа Оланд #Мариано Рахой #Италия #Франция #Великобритания #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"