Сделка за ВМЗ – Сопот, до три месеца обещава Агенцията за приватизация

Сделка за ВМЗ – Сопот, до три месеца обещава Агенцията за приватизация
ВМЗ – Сопот, отпадна от забранителния списък за приватизация с решение на Народното събрание в четвъртък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До три месеца трябва да приключи приватизационната сделка на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) – Сопот, обяви председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Срещите със синдикатите, на които трябва да бъдат уточнени социалните елементи и да се уговори запазването на предмета на дейност на завода, ще започнат веднага след като решението на парламента за изключване на ВМЗ – Сопот, от списъка на забранените за приватизация предприятия се обнародва в Държавен вестник, уточни Караниколов, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

Междувременно отпадането на ВМЗ – Сопот, от забранителния списък за приватизация стана факт в четвъртък.

В Агенцията за приватизация ще бъдат обсъдени и критериите за достъп на бъдещи купувачи, отбеляза Караниколов.

По думите му ще бъдат допускани стратегически инвеститори, които се занимават с военнопромишления комплекс, но това не означава, че няма да бъде даден шанс и на фирми, които се занимават с гражданска продукция.

Караниколов определи критериите в приватизационната стратегия като не толкова високи относно оборотите. „Ако допуснем обаче същите критерии, никой няма да дойде“, подчерта той.

При всички положения оборотите ще бъдат свалени, но това ще стане в зависимост от профилите на потенциалните инвеститори, които заявяват интерес към ВМЗ – Сопот, подчерта Караниколов.

Според него най-вероятно и при новата приватизационна процедура ще бъдат запазени социалните текстове, които фигурираха в стратегията за приватизация.

Ще се борим за запазване на фонд работна заплата, на състава на дружеството и за неустойките, които впоследствие ще се уточнят със синдикатите, каза още Караниколов.

#ВМЗ - Сопот #Емил Караниколов #Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »