Меркел: Може и да няма съгласие за бюджета на ЕС

Меркел: Може и да няма съгласие за бюджета на ЕС
Германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи всичко възможно, за да бъде постигнат консенсус. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските лидери може да не постигнат съгласие по въпроса за бюджета на ЕС, обяви германският канцлер Ангела Меркел

„Все още не може да се каже дали ще има споразумение. Позициите са все още много раздалечени една от друга“, посочи Меркел, цитирана от БГНЕС и АФП.

Въпреки това канцлерът обеща, че ще направи всичко по силите си, за да се стигне до консенсус, който да позволи на ЕС да продължи напред във време на икономически трудности.

По думите й постигането на споразумение е от огромно значение, след като срещата на върха през ноември приключи без успех заради несъгласията около съкращенията и приоритетите на разходите.

Меркел настоя още, че е необходим баланс между всички страни при изготвянето на бюджета. „В тези времена на икономическа несигурност и висока безработица е от голямо значение, от една страна, да изготвяме планове и да харчим парите си по-внимателно, а от друга – да има солидарност между платците и страните, получаващи средства“, категорична бе Меркел.

Преди началото на срещата на върха са насрочени разговори между европейските лидери, за да бъдат изгладени различията по отношение на бюджета. Италианският премиер Марио Монти ще разговаря с френския президент Франсоа Оланд и с испанския министър-председател Мариано Рахой.

#Ангела Меркел #ЕС #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"