Пловдивчани на нож срещу EVN заради високите сметки за ток

Пловдивчани на нож срещу EVN заради високите сметки за ток
Увеличението на цената на тока – студените декемврийски дни и дългите празници са причината за високите сметки за ток, смята шефът на управителния съвет на EVN Йорг Зелфелнер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жители на Пловдив заплашват да бойкотират електроразпределителното дружество в града заради над два пъти по-високи сметки за ток за месец декември.

За неделя се подготвя протест в града срещу своеволията на електроразпределителните дружества в страната, в частност срещу EVN, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Началото на протеста е насрочено за 11.00 часа пред Централна поща.

Средната сметка за електроенергия на семейство в Пловдив е около 250 лева.

Възрастни хора ще трябва да дадат цялата си пенсия, за да платят сметките за ток. Самотни майки, които са на помощи за отопление, трябва да платят само за декември цялата сума, която им се отпуска за 6 месеца. Масово се говори, че сметките са надписани.

На пресконференция в четвъртък австрийският оператор EVN се закани да уволнява дисциплинарно всички инкасатори, за които има сигнали, че може да злоупотребяват.

Въпреки че устройствата, с които се засичало потреблението от електромерите били прецизни, не е изключена намеса на субективен фактор, признаха от дружеството.

Шефът на управителния съвет на EVN Йорг Зелфелнер посочи три причини за по-високите сметки – увеличението на цената на тока с над 13%, студените декемврийски дни и повечето почивни дни около празниците.

Освен това на много домакинства вместо за месец, са направени отчитания за 40 дни, което допълнително утежнява сумата. Затова пък през януари щяло да бъде по-леко, обеща Зелфелнер.

От дружеството се ангажираха да отговорят на всички сигнали на граждани, в които се твърди, че не са били вкъщи по празниците, но въпреки това имат големи сметки. Хората могат да проверят и електромера си, но затова трябва да подадат жалба, която струва 47 лв.

По желание гражданите могат да направят и проверка на електромера в независими измервателни лаборатории.

От компанията признаха, че има увеличение със 17% на подадените клиентски жалби в Пловдив във връзка с потреблението на електроенергия в сравнение с 2011 година. Също заради високи сметки 32 жилищни блока в Пловдив са отказали парно, стана ясно на пресконференцията.

От EVN обещаха, че токът вече няма да се изключва без предупреждение, а три дни по-рано недобросъвестните клиенти ще се уведомяват с есемеси и имейли.

#Пловдив #EVN

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »