Шеф на „Репортери без граници": Борисов прекрачи границите!

A A+ A++ A

Българският премиер сериозно прекрачи границите, заяви директорът на брюкселския клон на организацията "Репортери без граници" Оливие Базил.

По-рано неправителствената организация публикува комюнике, изразяващо сериозното й безпокойство от изказването на премиера Бойко Борисов, който на 5 февруари заяви в центъра на столицата: "Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички".

„Това изявление е грешка. В държава членка на ЕС не може да съществува практика за разследване на медиите от тайните служби", каза Базил пред агенция БГНЕС.

„Не мога да кажа какви трябва да са последиците за премиера от това изказване – това зависи от българския парламент, от българите, както и от другите европейски държавни глави. Защото премиерът Бойко Борисов говори за България, но говорейки за България, той говори и за ЕС. И когато един премиер на държава-членка на ЕС изрича подобни думи, той ангажира с тях целия съюз. Защото това е ЕС – той не е общо икономическо пространство, а пространство с общи ценности. Когато един човек е премиер, той няма право да говори, че може да съставя досиета на журналистите, да нарежда разследвания или да ги поставя под натиск. Няма значение защо казва тези думи и начина, по който ги казва. Един премиер не може да обсъжда подобни теми", категоричен е Базил.

„Основният въпрос, на който трябва да се даде отговор е, дали българският премиер наистина смята, че може да използва службите в страната си за създаване на досиета като тези от времето на Съветския съюз. Защото, ако съм разбрал правилно думите му, той ни казва, че днес може да използва срещу журналистите практики, характерни за времето на СССР", отбеляза той.

„Какво могат да направят българските журналисти в тази ситуация? На първо място да поискат официална реакция, да попитат премиера дали става дума просто за грешка, за езиков гаф или това наистина е неговата политика и неговата представа за това какви трябва да бъдат медиите в страната му. Смятам, че думите на премиера повдигат изключително много въпроси. Контекстът в България е много сложен и подобно поведение на водещата политическа личност в страната изпраща сериозен обезпокоителен сигнал. Други участници на политическата сцена, които не са премиери, могат да видят в думите на Борисов легитимност за собственото си поведение. Ние от много години казваме, че един от основните проблем пред свободата на медиите в България е именно поведението на политическата класа – няма значение дали става дума за управляващите или за опозицията, няма значение цветът. Защото цялата политическа класа мисли по един и същи начин", заяви Базил.

„Искаме да подчертаем, че премиерът Борисов не говори само като българин. Когато си държавен глава на държава членка на ЕС говориш на друго ниво. И изказването му ще породи преки последици за всички балкански съседи на България. Те ще ни кажат: "Вие искате от нас да имаме демократични институции и свобода на медиите, за да ни приемете в ЕС, а един от премиерите на държавите членки заявява, че може да състави досиета и дори да предприеме допълнителни действия срещу журналистите", посочи Базил. Той все пак отбеляза, че проблеми с медиите има и във Великобритания, и в Италия, така че България не е единствената държава членка на ЕС с подобни проблеми.

#Бойко Борисов #министър-председател на България #Репортери без граници #журналисти #Буда #Оливие Базил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"