Разкриват сметки за дарения за българският пилот Янко Стоименов, осъден в Гърция

Разкриват сметки за дарения за българският пилот Янко Стоименов, осъден в Гърция
Стоименов беше осъден за самолетната катастрофа край Атина на 14 август 2005 г., в която загинаха всички 121 души на борда на Боинг 737. Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Две сметки за дарения ще бъдат разкрити в подкрепа на  българският пилот Янко Стоименов, осъден в Гърция на 10 години затвор за катастрофата на самолета на кипърската компания „Хелиос“ през 2005 година, съобщи Съюзът на транспортните синдикати.

Парите трябва да бъдат събрани в рамките на седем дни, предаде Нова телевизия.

Гръцкият Апелативен съд намали присъдата на българския пилот Янко Стоименов с една година - от 123 на 122 години. Той може да откупи свободата си, но срещу близо 77 000 евро. Иначе заплахата от ефективен затвор остава.

Стоименов беше осъден  заради самолетна катастрофа край Атина преди 7 години, при която загинаха 121 души. Присъдата, която бе произнесена в четвъртък, не е окончателна и подлежи на обжалване.

„Нито съм произвел катастрофиралия самолет, нито съм го поддържал. Той се беше разхерметизирал 8 месеца преди катастрофата и го закарах в Англия, за да се установи причината“, коментира българският пилот Янко Стоименов. 

„На 14 август 2005 г. при катастрофата самолетът отново се е разхерметизирал. Не съм аз човекът, който е наел двамата пилоти, участвали в катастрофата - германския командир на самолета и кипърския му помощник. Никъде в доклада на гръцкия съд не се казва, че пилотите са некомпетентни, а че не са поставили системата в режим на работа. Това обаче е невъзможно нито по законите на логиката, нито на физиката. По случая никога не е правена криминална експертиза“, допълни Стоименов.

#Янко Стоименов #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници