„Хизбула“ е в повишена бойна готовност за нападение от Израел

„Хизбула“ е в повишена бойна готовност за нападение от Израел
Взривеният на Летище Бургас автобус. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Хизбула“ и ливанската армия са в повишена готовност след активност на израелските военновъздушни сили във въздушното пространство на Ливан,  съобщи вестник „Ал Кудс ал Араби“.

Има опасения, че израелската авиация подготвя изненадваща атака, подобна на тази в Сирия.

Според изданието „Хизбула“ и ливанската армия се опасяват и от сухопътна инвазия и от възможно отвличане на членове на радикалната шиитска група. „Ал Кудс ал Араби“, цитиран от Rнформационна агенция „Фокус“,  отбелязва, че тези опасения са отчасти заради израелските заплахи срещу „Хизбула“ във връзка с терористичната атака в Бургас през миналата година.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви във вторник, че има данни, че атентаторите са свързани с военното крило на ливанската проиранска групировка „Хизбула“.

При атентата, извършен на 18 юли 2012 г. на летище Бургас, загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса, който беше взривен.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил пред близките на загиналите при атентата на летище Сарафово в Бургас израелски туристи, че отговорните за убийствата ще платят цената, съобщава сайтът „Джуиш Телеграф“.

Изявлението на Бенямин Нетаняху бе направено ден след като във вторник българските власти оповестиха, че подкрепяното от Иран движение „Хизбула“ стои зад взрива през 2012 г. срещу автобус с израелски туристи.

Нетаняху определи изводите от разследването като „по-нататъшно потвърждение на това, което вече знаем – „Хизбула“ и иранските му покровители дирижират световна кампания на терор, обхващаща държави и континенти“.

#"Хизбула" #Ливан #Израел #България #Бургас #атентат #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници