Предлагат минималната заплата да е между 35% и 55% от средната

Предлагат минималната заплата да е между 35% и 55% от средната
Синдикатите отчитат, че и сегашната минимална заплата се вписва в този диапазон. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Размерът на минималната заплата да е между 35 и 55% от средната, предлага кабинетът.

В проектопостановлението, което ще бъде внесено за обсъждане в съвета за тристранно сътрудничество, се посочва, че минималната работна заплата може да е не по-ниска от 35% от средната работна заплата за последното тримесечие, за което има данни, и не по-висока от 55 % от този размер, съобщи „Дарик".

Според предложението нетната стойност на минималната заплата не може да бъде по-малка от официалния праг на бедността, а месечният й размер не може да е по-нисък от размера й за предишната година, умножен по инфлацията.

В постановлението се предлага още минималното възнаграждение да подлежи на актуализация, а размерът му за годината да се определя до 30-ти ноември на предходната година, след внасяне на предложение от социалния министър.

От КНСБ одобриха възможността за актуализиране, но настояват за участие на синдикатите и бизнеса в определянето на размера на минималната заплата.

Синдикатите отчитат, че и сегашната минимална работна заплата, която е 310 лева, се вписва в диапазона 35 - 55% от средната работна заплата. Тя представлява 41,1% от средната работна заплата, която е 754 лв. за третото тримесечие на 2012 г.

#Министерски съвет #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници