Родители излизат на национален протест за бъдеще на децата си

Родители излизат на национален протест за бъдеще на децата си
Родителите недоволстват срещу решението на правителството да отдели 30 милиона лева за детски градини и ясли, вместо да ги насочи към семейното подпомагане. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Национален протест на родители срещу социалната политика на държавата се организира в събота.  Майки от София, Пловдив, Бургас, Благоевград, Асеновград, Добрич, Левски, Русе настояват за повече грижи за българските деца.

В столицата демонстрацията е насрочена за 11 часа пред Народното събрание. Организатор на акцията е Инициативният комитет за повече грижи за българските деца.

Родителите настояват за бързи мерки на държавата и общините за разкриване на работни места и за засилване на контрола над работодателите. Гражданите искат да бъде потърсена отговорност от институциите и администрацията, довела до тотален демографски срив.

"Продуктивна нация има само когато децата се отглеждат в стабилна семейна среда, с качествено здравеопазване и добро образование", заявяват родителите и настояват правителството да огласи доклад пред цялата нация какви мерки и действия са предприети през последните три години за социалната, здравната и образователната политика по отношение на децата и техните майки.

Пpи пpиемането на бюджета през 2012 г.  депутатите pешиха месечната помощ за дете да остане 35 лв. за всяко дете от едно семейство.

Тогава майки протестираха и внесоха в НС гражданска петиция "Детски добавки за всяко дете", инициирана от НДСВ, в която има над 70 хиляди подписа. Идеята на петицията е промяна в Закона за семейните помощи за деца така, че всяко дете да получава детски добавки, независимо от месечния доход.

#национален протест #родители #София #Пловдив #Бургас #Благоевград #Асеновград #Добрич #Левски #Русе #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници