„Хизбула“ с официална позиция за атентата в Бургас на 16 февруари

„Хизбула“ с официална позиция за атентата в Бургас на 16 февруари
Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала ще направи официално изявление за разкритията на София на 16 февруари, когато ще произнесе реч в Бейрут по повод на годишнините от убийствата на трима от лидерите на шиитското движение. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На 16 февруари ливанската групировка „Хизбула“ ще направи официално изявление във връзка с обвиненията на българските власти за съпричастност на военното й крило към атентата в Бургас.

Информацията идва от кръгове, близки до партийната организация на шиитското движение, на които се позовава електронното издание „Ал Монитор“, цитирано от Информационна агенция „Фокус“.

Според приближени до „Хизбула“ групировката категорично отрича да е замесена в атаката в Бургас на 18 юли 2012 г., при която загинаха шестима невинни граждани.

Те посочват, че ако има какво още да бъде казано по въпроса, то това ще бъде направено от лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала на 16 февруари. В събота той ще произнесе реч в Бейрут по повод на годишнините от убийствата на трима от лидерите на шиитското движение.

Според източниците „Хизбула“ разглежда българското обвинение от две страни. Смята се, че обвинението е свързано с очакваната нова фаза в Сирия и е част от „глобална война“, водена от Вашингтон и Израел срещу „Хизбула“.

Втората интерпретация е свързана с дългогодишната разузнавателна война между „Хизбула“ и Вашингтон.

Веднага след съобщението на вицепремиера Цветан Цветанов за връзка на двама от тримата атентатори в Бургас с военното крило на „Хизбула“ преди седмица, групировката отхвърли посочените твърдения.

#„Хизбула" #атентат #Бургас #България #Хасан Насрала #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници