Депутатите спорят на какъв език да е предизборната кампания

Депутатите спорят на какъв език да е предизборната кампания
Лютви Местан предложи на предизборни събрания и митинги да може да се ползват и други езици освен българския. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народните представители спорят на какъв език ще се води предизборната кампания - само на български или да се осигури превод при необходимост, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Парламентът продължава с обсъждането на второ четене на Изборния кодекс. Депутатите спорят за текст, който посочва на какъв език да се води предизборната кампания. В кодекса е записано, че кампанията се води на официалния български език.

От ДПС предлагат това да се допълни и с текста: „при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни събрания и митинги може да се ползват и други езици, освен българския“.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обоснова предложението с пример: „Ако по време на предизборната кампания управляващата партия бъде подкрепена от ЕНП, дойде на предизборен митинг неин представител, на какъв език ще се обърне към симпатизантите“.

„Предложението ни не е насочено към основния принцип в закона, напротив – разширява го“, подчерта Местан.

Лидерът на РЗС Яне Янев реагира остро на предложението.

„Изказването на лидера на ДПС е изключително опасно и провокативно. Абсурдно е, в която и да е европейска държава да поискате втори национален език да стане турският или пък да отидете в Ню Йорк, където се говорят 100 езика, и там да поискате кампанията да се води на 100 езика“, заяви Янев.

„Мислех, че сте специалист по корупционните въпроси, оказахте се лингвист. Прочети текста, г-н главен прокурор на Народното събрание. Какъв сепаратизъм, какви 5 лева?“, отговори Лютви Местан.

#Народно събрание #депутати #предизборна кампания #Яне Янев #Лютви Местан #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници