25 лева ще струва картата за е-правителството

25 лева ще струва картата за е-правителството
От края на април 5000 българи ще могат да ползват 70 електронни услуги от компютър в дома или в офиса, обясни зам.-министър Валери Борисов. Снимка: БНГЕС
A A+ A++ A

Между 25 и 30 лв. ще струва картата за електронна идентификация, чрез която хората ще могат да се възползват от услугите на електронното правителство, обяви транспортният министър Ивайло Московски.

Електронният идентификатор представлява уникален код за всеки български гражданин и той ще съдържа електронно ЕГН, разясни заместник-министърът на транспорта Валери Борисов, цитиран от „Монитор“.

От края на април 5000 българи, които в близките дни ще получат първите тестови карти за електронна идентичност, ще могат да ползват 70 електронни услуги от компютър в дома или в офиса, обясни Борисов.

50 е-услуги предоставя Столична община, а 20 - държавната администрация.

Макар още от 2000 година да върви мантрата, че е-правителството е приоритет на всеки кабинет, едва сега ние го въвеждаме, заяви министър Ивайло Московски.

Проектът е финансиран с 12 млн. лв. по ОП „Административен капацитет“. Почти е готова и системата за електронна демокрация, която ще даде възможност на гражданите и бизнеса да участват пряко при обсъждането и вземането на важни решения от държавата и общините.

Прекият ефект от използването на електронни услуги е пестенето на време и средства на хората, а косвено електронното управление се изправя срещу корупцията и фалшифицирането на документи.

В интернет част от потребителите на услуги ползват електронен подпис, който обаче от гледна точка на сигурност не трябва да съдържа ЕГН. Тук е мястото на електронната идентичност, която не съдържа лични данни, а само код, посочи Валери Борисов.

През следващия програмен период се очаква да се обособят сериозни възможности за финансиране на електронното управление в сектори като здравеопазването, образованието, правосъдието, каза министър Московски.

Сред първите 50 услуги са традиционни, но често искани документи, като издаване на оригинал или копие на удостоверение за раждане, промяна на име и припознаване на дете. Засега с картата няма да може да се вади свидетелство за съдимост.

Информацията, която се съдържа в картата, ще се пази само в институцията, която я издава.

Увеличаването на броя на електронните услуги зависи от местните власти. На този етап се предполага, че от 2016 г. електронната карта ще бъде в едно с личната.

#Ивайло Московски #Валери Борисов #е-правителство #Столична община #администрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници