Лидерите на протестите поискаха смяна на политическия модел

Лидерите на протестите поискаха смяна на политическия модел
Партийният модел на управление се провали с гръм и трясък, заяви един от лидерите на протестите Дончо Дудев. Снимка: duma.bg
A A+ A++ A

За смяна на политическия модел, 50% гражданско участие в регулаторните органи, наказателна отговорност на депутатите и възможност за отзоваването им настояват лидерите на гражданските протести в София.

„Партийният модел на управление се провали с гръм и трясък, образованието е сринато, монополите властват, на последно място сме по жизнен стандарт в Европа“, заяви един от представителите на недоволните граждани Дончо Дудев на пресконференция.

„Не сме политици, а обикновени граждани, искаме да запазим правата си, не да ги депозираме на определени кръгове“, допълни съмишленикът му Янко Петров, цитиран от БГНЕС.

Според него проблемите на гражданите могат да се решат само с промени в Конституцията и призова управляващите да проявят достойнство и да свикат Велико народно събрание.

„Хората в парламента няма да защитят нашите интереси, а идват избори и ние всеки път избираме по-малкото зло“, посочи още Янко Петров.

От името на протестиращите той настоя за система, в която всеки депутат знае, че е заменяем и носи лична отговорност.

Активистът разкритикува насилието по време на протестите на 19 февруари и отправи укор към действията на провокаторите.

По думите му случващото се не е уместно, защото гражданите са се опитали да протестират мирно, а напрежението е ескалирало – заради безхаберието, обгърнало всеки гражданин.

„Вчера прегледахме записите, видяхме как хора на земята ги удрят с палки, съветваме ги да потърсят наказателна отговорност за техните нападатели“, добави активистът.

Той подчерта разбирането на лидерите на протестите, че всички са недоволни и трябва да изкажат становищата си, но призова в сложната ситуация, в която се намира държавата, напред да излязат можещите, образованите и с висок морал.

Лидерите на протеста отправиха призив гражданите да занесат цветя на Орлов мост в 18:30 в знак на солидарност с пострадалите при сблъсъците с полицията във вторник.

#Орлов мост #протест #Дончо Дудев #Янко Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници