Кой ще стане служебен премиер?

Кой ще стане служебен премиер?
Росен Плевнелиев, който днес в 12 ч. ще направи обръщение към нацията, трябва да го назначи и това ще е най-важният човек в следващите два месеца. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кой ще е служебен премиер, се питат всички в България?

Президентът Росен Плевнелиев, който днес в 12 ч. ще направи обръщение към нацията, трябва да го назначи и това ще е най-важният човек в следващите два месеца, защото той ще трябва да овладее кризата и да проведе честни и мирни избори, пише в. „24 часа“.

Подавайки оставка, Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ по никакъв начин няма да участва в програмен или служебен кабинет, което усложнява задачата на президента. ДПС и БСП обявиха, че няма да се възползват от конституционното си право да съставят правителство, за да не бавят изборите.

Спекулациите за това кой ще е премиер вървят в две посоки: че това ще е човек от администрацията, който ще опита да запази функционираща държавата до избиране на законно правителство – процес, който може да продължи твърде дълго, ако в изборите няма категоричен победител.

Според част от хората, ангажирани с избора на служебен премиер, се предпочитало този човек да е свързан с финансите, защото запазването на стабилността на системата е ключово. Затова вчера се спекулираше с името на Симеон Дянков.

Той отказа коментар, но близки до него категорично отрекоха. В тази посока бе и слухът, че може да е бившият финансов министър Пламен Орешарски, който също отрече. „Не“, лаконичен бе той. На въпрос наистина ли отговаря с не, Орешарски припомни известен виц: „Кога един финансов министър казва „О, да!“? Когато го питат: „Вие „не“ ли казахте?”.

И Менда Стоянова отрече да е кандидат за поста, а в събота тя бе посочена от Бойко Борисов като подходяща.

„Обзалагам се, че има 80% вероятност и всъщност най-добре ще е служебен премиер да е Симеон Дянков. А естествен избор би бил и Иван Искров“, каза финансистът Емил Хърсев. Шефът на Народната банка обаче категорично не иска името му да се свързва дори и със спекулации.

Шефът на пресцентъра му Александър Урумов заяви пред „24 часа“: „Това са абсолютно несъстоятелни допускания, лишени от всякаква логика“.

„Първо, никой не ми е предлагал, а дори да ми предложи, не бих приел. Имам си достатъчно сериозни ангажименти“, каза за „24 часа“ Левон Хампарцумян. Неговото име също се завъртя като евентуален кандидат. Като чу въпроса, бившата заместничка на Дянков Боряна Пенчева просто затвори телефона.

Другата хипотеза е, че за премиер се търси лидер, донякъде силовак, който ще може да контролира държавата и да проведе честни избори.

Пусна се слух за бившия шеф на ДАНС и сега началник на кабинета на Плевнелиев Цветлин Йовчев, който също категорично отрече.

В тази посока са и спекулациите за най-пресния министър Стефан Воденичаров, който е по-ляв от БСП и би успокоил улицата. Другият в тази посока е бившият ректор на Техническия университет Камен Веселинов.

„Не е сериозно“, каза академик Стефан Воденичаров пред „24 часа“.

С него никой не бил говорил, вчера той цял ден се е занимавал с проблемите на фонда за научни изследвания.

Бил доволен от свършената работа, защото избрали достоен управител – акад. Владимир Овчаров.

Лидерът на РЗС Яне Янев може да се окаже „спасителят“ и да направи правителство, след като Бойко Борисов обяви оставката си и разпускането на кабинета.

Според запознати Янев вече се пробва да възстанови групата си в парламента и след като ГЕРБ и БСП се откажат от мандата, да го получи той.

На въпрос в кулоарите на парламента готов ли е за служебен премиер, Янев отвърна в движение: „Защо не“. В този дух са и спекулациите за Ренета Инджова.

Запознати с политическата кухня обаче оценяват 80:20 шанса служебният премиер да е финансист срещу силов лидер.

#Росен Плевнелиев #ГЕРБ #ДПС #БСП #Бойко Борисов #правителство #Симеон Дянков #Пламен Орешарски #оставка #избори #Иван Искров #Цветлин Йовчев #ГЕРБ #Стефан Воденичаров #Ренета Инджова #Яне Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници