Протести „против“ монополите и „за“ Борисов ще залеят България

Протести „против“ монополите и „за“ Борисов ще залеят България
A A+ A++ A

Гражданите на страната са разединени в позициите си относно случващото се в страната. Оставката на премиера Бойко Борисов и правителството раздели хората.

Докато в Русе готвят протест срещу монополите, а в Пловдив очакват близо 10 000 подписа срещу монопола на EVN да влязат в Народното събрание и Министерския съвет, в харманлийското село Бисер се събират на протест в защита на премиера в оставка Бойко Борисов, предаде Дарик.

Около сградата на парламента също са се събрали граждани в подкрепа на настоящия премиер. В Благоевград пък ще поискат смяна на модела на управлението в България.

Инициативен комитет на граждани, с подкрепата на Гражданско движение „Бъдеще за Русе“, ще проведе мирен граждански протест под надслов „Срещу монополите и геноцида в България“. Сборният пункт е пред Халите в 18 часа. Ще се проведе шествие до Общината и протестен митинг пред нея. Основните искания на протестиращите са: ревизия на всички правителства, управлявали България от 1989 г. до сега и наказание за виновните за икономическата разруха, одържавяване на монополите с цел генерираните от тях печалби да остават в полза на България, намаление с 50% на всички енергийни доставки за гражданите, разсекретяване, ревизия и прекратяване на всички договори за концесии за добив на български природни богатства, въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

В Пловдив са събрани близо 10 000 подписа срещу монопола на EVN по инициатива на организацията за обществена самозащита - ЕДНО. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание и Министерския съвет.

За пореден път благоевградчани ще излязат на протест тази вечер в областния център. Те отново ще поставят исканията си за смяна на модела на управлението в България. Протестиращите ще настояват за създаване на гражданско управление, което да бъде прието на национална кръгла маса. Освен това ще поискат пълна ревизия на ЕРП-тата, както и разследване дейността на правителството.

По повод протестите се очаква в Благоевград да пристигнат и представители на световните медии - CNN и Ройтерс, които ще отразят случващото се в областния център. Визитата на журналистите от двете чуждестранни медии бе предвидена за вчера, но бе отложена заради събитията в столицата. Протестът е предвиден за 18.00 часа на площад „Македония“. В 11.00 часа пък пред сградата на Общината е организирана приемна, по време на която гражданите ще могат да покажат фактурите си с високите сметки за ток, коментира Дарик.

#протести #монополи #оставка #правителство #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници