Плевнелиев: Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават

Плевнелиев: Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават
Още утре започвам консултации с всички парламентарни групи заедно, обяви Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Това правителство си тръгва, но проблемите за решаване остават - от монополите до промяна на Конституцията, обяви президентът на България Росен Плевнелиев в своето изявление след гласуваната оставка на правителството на премиера Бойко Борисов.

„Конституцията не пречи да се елиминират монополите, сметките за ток също не зависят от Конституцията“, посочи Плевнелиев и подчерта, че мерките срещу монополите изцяло зависят от Народното събрание и правителството.

„Ако политическите партии върнат мандата, изборите трябва да бъдат насрочени възможно най-рано“, обясни президентът.

По думите му политическите партии трябва да призоват публично своите привърженици и симпатизанти да не се поддават на провокации.

„Ние сме мирен и толерантен народ, да го докажем“, каза още Плевнелиев.

Знам, че този парламент е изчерпал кредита си на доверие, но политическите партии трябва да покажат отговорност и да продължат работата си до приключване на консултациите, каза още президентът.

Служебното правителство ще работи без Народно събрание. Разпускането на Народното събрание означава да отложим решението на проблемите, служебното правителство не може да променя законите, подчерта Плевнелиев.

„Ако българският политически елит не може да поеме отговорност, ще изпълня конституционното си задължение да сформирам служебно правителство възможно най-бързо“, категоричен бе президентът.

По думите му най-важната задача на служебното правителство ще е да гарантира провеждането на честни предсрочни избори.

Още утре стартирам консултации с всички парламентарни групи заедно, за да няма съмнения за тайни споразумения, обясни президентът.

В предсрочните избори няма нищо страшно, каза още Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #служебно правителство #Бойко Борисов #министър-председател на България #оставка на правителството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници