От „Пирогов“ поискаха оставки в НЗОК

От „Пирогов“ поискаха оставки в НЗОК
Незабавна оставка на председателя на НЗОК и целия Надзорен съвет поискаха от „Пирогов“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Болница „Пирогов“ иска незабавната оставка на председателя и целия Надзорен съвет на НЗОК, се казва в отворено протестно писмо от персонала на лечебното заведение.

„Налагането на лимит за извършване на основните медицински дейности на болница „Пирогов“ е в противоречие с конституционното право на всеки гражданин на Република България за достъп до безотказна здравна помощ в избрано от самия него здравно заведение“, се казва в писмото, цитирано от „Фокус“.

„За пореден път Университетската болница за спешна медицина „Н. И. Пирогов“ се явява категорично в защита на интересите на българските пациенти и здравеопазването срещу безпрецедентния монополистки диктат и своеволия на НЗОК“, подчертават медиците.

„По сега определените правила за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ за 2013 година, приети с решение на Надзорния съвет, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на 20 февруари 2013 година трябваше да спре приема и лечението на болни най-малко за следващите три месеца“, се припомня в писмото.

Въпреки безумните рестриктивни лимити, продължаваме да извършваме и ще извършваме дейността си по прием и лечение на пациентите безотказно и в пълен обем 24 часа в денонощието. Финансирането на тази дейност остава отговорност на държавата, обявяват лекарите.

„За запазване на нормалния обем на работа определяме следните искания: незабавна оставка на председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков и целия Надзорен съвет; премахване на лимитите за обем и дейност на УМБАЛСМ „Н. И . Пирогов“ за диагностика и лечение на пациентите, потърсили медицинска помощ в болницата“, се посочва в писмото на персонала.

Лекарите искат точни и ясни гаранции, че медицинската дейност, извършвана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще бъде заплатена в пълен обем, минимум запазвайки параметрите от 2012 година.

Те настояват и за остойностяване и реално заплащане на извършените разходи по диагностика и лечение на амбулаторните спешни пациенти; връщане на финансирането на тежкоболните интензивни пациенти през Министерството на здравеопазването без рестрикции по отношение на обема и дейността.

#"Пирогов" #НЗОК #Пламен Цеков #Министерство на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници