Станишев: БСП ще продължи да работи по проекта АЕЦ "Белене"

Станишев: БСП ще продължи да работи по проекта АЕЦ "Белене"
Продължавам да смятам, че този проект е изгоден за България, обяви Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП ще продължи да работи по проекта АЕЦ „Белене", обяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Реализацията на проекта за АЕЦ "Белене" е един от основните въпроси, по които българските социалисти ще работят в новия парламент, в случай че получат мандат за управление на страната", посочи Станишев на среща с чуждестранни журналисти, акредитирани в България, предадоха БГНЕС и ИТАР-ТАСС.

"Сред нашите ангажименти е продължаването на строителството на атомна централа. Не защото на нас така ни се иска, а поради няколко принципни и прагматични причини. Продължавам да смятам, че този проект е изгоден за България, за това съм го защитавал и по тази причина предложихме провеждането на референдум, след като правителството не пожела да изслуша аргументите на опозицията", обяви Станишев.

"Днес всички говорят за цените на електричеството. Коя е най-евтината електроенергия, която потребяват гражданите на България? От АЕЦ "Козлодуй" И никой не пита, колко е струвало изграждането на тази централа. Всички дебати за "Белене" бяха потопени в пълни лъжи от страна на правителството", особено що се касае до цената за строителството на атомната централа", посочи лидерът на БСП.

Станишев подчерта, че атомната енергетика е важна за енергийния пазар на България от гледна точка на социалната политика.

"Произвежданият от АЕЦ ток е достъпен за обеднелите български граждани", каза той и добави, че "България е най-бедната страна в ЕС".

"Подобен проект може да съживи цялата икономика, да я рестартира. Няма страна, която да е излязла от кризата без осъществяването на големи проекти. Самото строителство на атомната централа би създало 50-60 хиляди работни места, включително в съпътстващата инфраструктура", посочи Станишев.

"Винаги многократно съм казвал, че не искам в България руска или американска АЕЦ. Искам България да заема водещата роля при осъществяването на подобни проекти, за да може да води собствена политическа и социална политика. АЕЦ "Белене" е български проект, който трябва да работи за благото на страната", подчерта Станишев.

#Сергей Станишев #АЕЦ "Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници