Протестът в неделя ще тръгне в два лъча, които ще се съберат пред парламента

Протестът в неделя ще тръгне в два лъча, които ще се съберат пред парламента
Граждански форум на националните протести с участието на координатори от цялата страна даде пресконференция във връзка с предстоящия национален протест. На снимката: Янаки Ганчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестът в София утре ще тръгне в два лъча, заяви на пресконференция Янаки Ганчев, координатор на протестите на Орлов мост в София.

"Единият лъч ще тръгне от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента", каза Ганчев, предаде информационна агенция "Фокус".

Той уточни, че тази вечер не е организиран протест и няма да се попречи на церемонията по избор на патриарх.

"Ние сме българи, православни", посочи Янаки Ганчев, а други представители на координаторите заявиха, че сред тях има и мюсюлмани.

На въпрос на журналист за белия бус, който пуска патриотични песни, Янаки Ганчев отговори, че този бус винаги е с тях и никога не е създавал проблеми.

„Провокатори и новопоявили се говорители започнаха да се внедряват между хората, да се качват на трибуната и да казват какво искат", каза Николай Николов, координатор на протестите от Варна.

Янаки Ганчев зави, че към почти всички от протестиращите има нападения, включително и през тази нощ.

„Тази вечер е разбита кола, миналата вечер е нападнато жилище", каза Ганчев. Има бити, арестувани. „Правим всичко възможно това да не се случва", каза още той.

Координаторите обвиниха ГЕРБ, че се опитва да разцепи инициативния комитет, а други партии се опитват да се възползват от протеста. Представителите на протестиращите искат среща с президента Росен Плевнелиев и кръгла маса.

Срещата трябва да бъде при ясно формулирани цели и задачи и в нея да не участват представители на политически партии, а само представители на гражданските комитети. Протестиращите предлагат срещата да бъде излъчвана по БНР и БНТ.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на протестния митинг в неделя в София, съобщи самият той  в предаването "Панорама" по БНТ.

Плевнелиев каза, че е поканен да присъства на митинга и ще уважи протестиращите, но след това очаква да се започне работа. По думите му той иска да чуе хората.

"От мен могат да очакват добронамереност. И почтеност", добави Плевнелиев.

Според него има дефицит на справедливост и много неизпълнени обещания.

"Всички заедно можем и трябва да търсим решение на проблемите, каза президентът относно какъв е изходът от политическата ситуация в страната. Ввратите на президентството са отворени за всички", добави президентът.

#протест #София #Росен Плевнелиев #провокация #Янаки Ганчев #Варна #ГЕРБ #Николай Николов #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници