Патриарх Неофит: Да надвием своето себелюбие

Патриарх Неофит: Да надвием своето себелюбие
Днес Негово Светейшество отслужи първата си Съборна св. литургия, след като вчера бе избран за глава на Българската православна църква. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Благодаря на всички ви за подкрепата, която чувствам от първия ден на моето скромно служение. Бог да бъде с нас, с прекрасния ни народ, да го укрепи във вярата, в спокойствието, в търсенето на своето право с внимание, търпение и любов. С тези думи новоизбраният български патриарх Неофит се обърна към стотиците миряни и духовници, събрали се в Храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Негово Светейшество отслужи в понеделник първата си Съборна св. литургия, след като вчера бе избран за глава на Българската православна църква, предаде БГНЕС.

„И нашата света църква и благочестивият ни народ да се извисяват все повече и повече към небесните висини на любовта, мира и благоденствието.

Единството на църквата е едновременно основа и цел, изначална даденост и проблем, изискващ разрешение, продължи словото си патриархът. „Единството на духа било дадено изначално, но то трябва да се запазва и продължава чрез връзките на мира, посредством непрестанните усилия на вярата и любовта в Христа и общението в Светия Дух. Защото чрез един дух всички сме кръстени в едно тяло. Църквата е единство на живота и общение на любовта, за да влезем в съборността на църквата, ние трябва да се справим със своето себелюбие“, заяви той.

Патриархът е пазител на вътрешното единство на църквата, негова задача е да не допуска разномислията и разногласията да прераснат в раздори, неуредици, разколи и лъжеучения, продължи Негово Светейшество. „Той трябва да се грижи всяка личност с присъщата и неповторимост да намери своето място в църковния организъм, а разномислията да не нарушават духа на любовта и да не отслабват общите усилия“, заяви патриарх Неофит.

Понякога ние се придържаме към някои свои мнения, робуваме на някои свои страсти и пристрастия, несъгласни с ученията на църквата, каза още Негово Светейшество. „А християнинът никога не трябва да цени високо своето лично мнение, своите частни възгледи и да ги отстоява на всяка цена, разкъсвайки връзките на любовта. Истината е достояние не на един или друг човек, а на цялата църква, и да узнаем тази истина, е възможно само в съборния разум и съборната любов“, продължи той.

Председателят на всяка поместна православна църква е призван заедно със събратята първойерарси от другите църкви да се грижи за единството на вселенското православие, каза още патриарх Неофит. „Свидетелствам, че БПЦ ще бъде отворена за диалог със сестрите православни църкви и ще полага усилия за укрепване на православното сътрудничество“, обеща той. Проповедта си патриарх Неофит завърши с думите: „Надявам се, че вашата молитва на подкрепа никога не ще оскъдее и нека, по думите на апостола, като постъпваме достойно, със смиреномъдрие и великодушие, да бъдем единомислени, да живеем в мир и Бог на любовта и на мира да бъде с всички нас. Амин“.

#патриарх Неофит #Св. Александър Невски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино