Протестиращите няма да правят партия

Протестиращите няма да правят партия
Освен срещу монополите в енергетиката ние се борим и срещу партийната олигархия, обявиха организаторите на протеста. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Организаторите на протестите срещу монополите няма да правят партия и няма да участват в партийни листи за предсрочните избори на 12 май, обявиха Дончо Дудев и Йоана Иванова пред Би Ти Ви.

„Необходими са няколко промени в Изборния кодекс, защото в момента има ограничения за участието на инициативни комитети и малки партии. Трябва да бъде намален необходимият брой подписи за регистрация, да отпаднат финансовите изисквания, както и 4-процентната бариера“, обясни Йоана Иванова.

„Освен срещу монополите в енергетиката ние се борим и срещу партийната олигархия. Само с натиск от улицата имаме възможност да си отворим вратички. От самото начало на протестите срещу монополите настояваме за граждански квоти“, допълни Дончо Дудев, който е категоричен, че в следващия парламент не трябва да влизат лица с политическа кариера от последните 23 години.

Двамата се познават от организацията СИЛА, която организира протестите срещу високите цени на горивата. Те обаче напуснали преди година и половина заради злоупотребите на членове, които имали интереси в сектора на горивата.

„Като всяко нещо, което набира популярност, трябваше да бъде разцепено или употребено отвътре“, коментира Дончо Дудев.

Двамата припомниха и че са напуснали Обществения съвет при президента заради участието на представители на олигархията.

Според тях трябва досието на всеки член на Обществения съвет да бъде публично достъпно.

Въпреки че все още няма ясен механизъм за излъчване на гражданските представители, Дончо Дудев увери, че такъв ще бъде намерен, а в гражданските групи има способни и доказали се хора, които да се включат в гражданските съвети към институциите, когато такива бъдат създадени.

#протест #Дончо Дудев #Йоана Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници